Burze

TRŽIŠTA: Svjetske burze porasle nakon parlamentarnih izbora u Britaniji

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,9 posto, na 18.191 bod, a S&P 500 0,4 posto, na 2.116 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,04 posto, na 5.003 boda.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle jer su ulagače ohrabrili rast zaposlenosti u SAD-u i rezultati parlamentarnih izbora u Britaniji.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,9 posto, na 18.191 bod, a S&P 500 0,4 posto, na 2.116 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,04 posto, na 5.003 boda.

Cijeli tjedan na Wall Streetu je vladala nesigurnost, no cijene dionica snažno su porasle u petak jer je ulagače ohrabrio znatan rast zaposlenosti u SAD-u, ali ipak nedovoljno snažan da bi naveo Fed na povećanje kamata već u lipnju.

U travnju je broj zaposlenih porastao za 223.000, koliko se i očekivalo, pri čemu je stopa nezaposlenosti pala na 5,4 posto, najnižu razinu u gotovo sedam godina.

To pokazuje da se rast američkog gospodarstva ubrzava na početku drugog tromjesečja, nakon što je u prvom praktično stagniralo. Ipak, rast nije tako snažan, procjenjuju analitičari, da bi američka središnja banka već u lipnju, po prvi puta nakon osam godina, povećala kamate.

"Ovo izvješće nije moglo biti bolje. Pokazuje da gospodarstvo jača, ali ne toliko da bi Fed mogao povećati kamate", kaže Jack Ablin, direktor u BMO Private Bank.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,9 posto, na 7.046 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 2,2 posto, na 11.709 bodova, a pariški CAC 0,9 posto, na 5.090 bodova.

To se ponajviše zahvaljuje rezultatima izbora u Britaniji, prema kojima su konzervativci premijera Davida Camerona osvojili 331 od 650 mjesta u donjem domu parlamenta, pa će i idućih pet godina voditi Britaniju.

Ulagači su odahnuli, s obzirom da se očekuje nastavak već poznate politike u Britaniji.

"Što se tržišta tiče, to je dobra vijest. Priželjkivala se pobjeda konzervativaca, pa su funta i cijene dionica porasle, posebice u financijskom i uslužnom sektoru kojima bi prijetile promjene da su laburisti došli na vlast", kaže Jonathan Bell, direktor u tvrtki Stanhope Capital.

I dok su na europskim i američkim tržištima cijene dionica porasle, na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna oslabio 0,8 posto, na 19.379 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dow jones, wall street, burze