Turizam

TURIZAM: Ministar Darko Lorencin u službenom posjetu Budimpešti i Pragu

Ministar turizma Darko Lorencin službeno će posjetiti Mađarsku i Češku 18. i 19. svibnja, gdje će sudjelovati na prezentacijama hrvatske turističke ponude.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar turizma Darko Lorencin službeno će posjetiti Mađarsku i Češku 18. i 19. svibnja, gdje će sudjelovati na prezentacijama hrvatske turističke ponude u organizaciji Hrvatske turističke zajednice, priopćeno je u nedjelju iz Ministarstva turizma.

U Budimpešti ministar Lorencin će se u ponedjeljak, 18. svibnja, sastati s mađarskim zamjenikom državnog tajnika Ádámom Ruszinkom s kojim će razgovarati o poboljšanju suradnje, turističkim trendovima i strategijama, zajedničkim nastupima na dalekim tržištima, povlačenju sredstava iz fondova Europske unije te razmijeniti aktualnosti s područja turizma, navodi se u priopćenju.

U Budimpešti će također sudjelovati na prezentaciji predstavništva Hrvatske turističke zajednice (HTZ), na kojoj će Kvarner predstaviti svoje turističke potencijale. Lorencin će se susresti i s mađarskim turoperatorima i novinarima.

U utorak, 19. svibnja, ministar turizma Lorencin u Prag će sudjelovati u prezentaciji turističke ponude i eno gastro proizvoda klastera Središnja Hrvatska, u organizaciji predstavništva HTZ-a te će se susresti s najvećim češkim turoperatorima.

Turisti iz Češke u 2014. godini su ostvarili 710 tisuća dolazaka i 4,93 milijuna noćenja, što je pad od 1,1 posto u dolascima, odnosno 1,3 posto u noćenjima. Češki turisti su najviše noćenja prošle godine imali u Splitskoj-dalmatinskoj županiji - 35 posto, u Istri 15 posto i na Kvarneru 14 posto.

Mađarski turisti su u 2014. godini ostvarili 397 tisuća dolazaka i 2,16 milijuna noćenja, što je rast od 10 posto u dolascima, odnosno 9,4 posto u noćenjima. Gosti iz Mađarske najviše su noćenja imali na Kvarneru - 27 posto, u Zadarskoj županiji 22 posto i u Istri 19 posto, navode iz Ministarstva turizma.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

darko lorencin, turizam