Hrvatska

HRID: Drago Prgomet: Želimo prevladati oštre podjele između lijevog i desnog

'Ne želimo gledati staru hrvatsku igru ustaša i partizana koja bi i ove godine mogla biti jedina igra u gradu.'

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik Hrvatske inicijative za dijalog (HRID) Drago Prgomet poručio je u ponedjeljak, s osnivačke skupštine te udruge, kako im je namjera prevladati oštre podjele između lijevog i desnog te uvjeriti društvo da se ideološke i političke razlike rješavaju na dostojanstven i tolerantan način, pa će upravo stoga temelj njihovog rada biti dijalog.

"Ne želimo gledati staru hrvatsku igru ustaša i partizana koja bi i ove godine mogla biti jedina igra u gradu", poručio je taj nekadašnji drugi čovjek HDZ-a pozivajući građane da im se pridruže jer, kako kaže, stvari se neće same od sebe promijeniti.

Govoreći o konkretnim mjerama za koje se zalažu, Prgomet je kazao kako će one ići u smijeru reforme javne uprave, njezinoj većoj digitalizaciji te smanjivanju birokratskih prepreka. Imperativ im je, kaže, smanjiti broj gradova i općina za polovicu, a broj županija na trećinu.

U sektoru obrazovanja traže reforme usmjerene na potrebe na tržištu rada, a obrazovni sustav dostupan pod jednakim uvjetima svima.

Demografska se politika, kaže Prgomet, ne provodi u jednom mandatu, a HRID se zalaže ne samo za generalno smanjivanje poreza već i uvođenje osjetnih poreznih olakšica za obitelji s više djece te jednokratno stimuliranje rađanja svakog djeteta.

"Inicijativa HRID nastala je samostalno, bez ikakve pozadine, kumova i sponzora, a članovi udruge su građani koji ne žive od politike", poručio je Prgomet.

Pojašnjavajući razloge zbog kojih je udruga dobila upravo takvo ime, kazao je kako je hrid stijena koja je uvijek iznad površine, utočište onima koje nose valovi nesigurnosti, ali i stijena s koje se dobro vidi.

"Neka se o našu HRID razbiju isključivost, nerazumijevanje i nekompetentnost, a ako vam se čini da su nam ciljevi neostvarivi završit ću predstavljanje izrekom 'Najvažnija stvar kod cilja je da ga imate'. Mi ga imamo i ispunit ćemo ga", poručio je Drago Prgomet.

Iako se na osnivačkoj skupštini u Hrvatskom novinarskom društvu nije moglo vidjeti puno poznatih lica, na prestavljanju se, među ostalima, pojavio i nekadašnji hrvatski premijer Nikica Valentić koji je novinarima rekao kako je došao jer je Prgomet njegov stari prijatelj i liječnik.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hdz, sdp, hrid, drago prgomet