Mojbiz

NOVAC: Tečaj eura prošlog tjedna potonuo gotovo 4 posto, na 1,10 dolara

Euro je oslabio i prema japanskoj valuti, za 2 posto, pa mu je cijena skliznula na 133,80 jena.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na svjetskim valutnim tržištima tečaj eura prošloga je tjedna prema dolaru potonuo gotovo 4 posto jer je Europska središnja banka (ECB) najavila ubrzanje programa kupnje obveznica, dok je američki Fed poručio da ove godine kani povećati kamate.

Tečaj eura potonuo je prošloga tjedna prema američkoj valuti 3,8 posto, na 1,1015 dolara, najnižu razinu od kraja travnja.

Euro je oslabio i prema japanskoj valuti, za 2 posto, pa mu je cijena skliznula na 133,80 jena.

Dolar je, pak, ojačao prema 'japancu', za 1,9 posto, pa mu je tečaj dosegnuo 121,50 jena.

Najveći tjedni pad eura od rujna 2011. godine posljedica je poruka dužnosnika ECB-a da bi banka mogla poduzeti daljnje mjere kako bi zauzdala rast prinosa na obveznice u eurozoni i poduprla inflaciju.

Član izvršnog odbora ECB-a Benoit Coeure kazao je da će banka kupovati više obveznica tijekom svibnja i lipnja zbog slabe likvidnosti na tržištima u srpnju i kolovozu. Takve izjave, premda pažljivo oblikovane, uslijedile su nakon rasta prinosa na njemačke državne obveznice tijekom proteklih mjesec dana.

Nadalje, dužnosnik ECB-a Christian Noyer poručio je da je banka spremna poduzeti daljnje mjere kako bi se dosegnula zacrtana razina inflacije u visini nešto ispod dva posto.

"To je prvi znak iz ECB-a da nisu zadovoljni kako se odvija cjelokupna dinamika kvantitativnog ublažavanja koja je uključivala pad prinosa na njemačke državne obveznice i slabiji euro", kazao je Ian Gunner, portfelj menadžer u fondu Altana Hard Currency Fund.

Slabiji euro omogućava da se ECB-ov program kupovina imovine, vrijedan više od 1.000 milijardi eura, pretoči u jaču inflaciju i snažniji rast gospodarstva eurozone.

Nakon što je u ožujku u jednom trenutku skliznuo na svega 1,0457 dolara, euro je ojačao gotovo 10 posto, pa je prije 10-ak dana njegov tečaj dosegnuo 1,1468 dolara, najvišu razinu u tri mjeseca.

Međutim, euro se prošloga tjedna našao pod pritiskom i zbog toga što Grčka i njezini kreditori još uvijek nisu pronašli rješenje za dužničke probleme te članice eurozone, kojoj prijeti bankrot.

Dolaru je, pak, podršku pružila predsjednica američke središnje banke Feda Janet Yellen, koja je u petak kazala da je povećanje kamata u ovoj godini vjerojatno ako se situacija u gospodarstvu nastavi poboljšavati kao što se očekuje.

Zahvaljujući tome, prošloga je tjedna dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema šest vodećih svjetskih valuta, porastao više od 2 posto, iznad 95 bodova. To je njegov prvi rasta nakon šest tjedana pada.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

jen, dolar, euro