Hrvatska

MINISTAR: Grčić o pisanju Bilda: Situacija u Hrvatskoj nije niti blizu dramatična kao u Grčkoj

Sve je to subjektivna procjena novinara Bilda.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić izjavio je u ponedjeljak kako stanje u Hrvatskoj nije niti blizu onome u Grčkoj, ocjenivši pisanje Bild am Sonntaga o tome da se u Hrvatskoj dramatično pogoršala gospodarska situacija te joj prijeti stečaj, kako se tu vjerojatno radi o subjektivnoj procjeni novinara tog njemačkog lista.

 

U članku pod naslovom "Hrvatska bi mogla postati nova Grčka", njemački tabloid navodi da su Grčka i Hrvatska na rubu stečaja zbog lošeg upravljanja i neprovođenja reformi, a pritom se poziva na navodnu "tajnu" analizu Europske komisije u kojoj stoji da se gospodarsko stanje u Hrvatskoj dramatično pogoršalo te da u pet od osam ključnih točaka za smanjivanje deficita vlada nije učinila gotovo ništa.

 

U tom tekstu, tvrdi Grčić, "nema ništa novo u odnosu na sve one preporuke koje je Europska komisija već uputila Hrvatskoj i na čemu se radi već preko godinu dana, a sve drugo je subjektivna procjena novinara Bilda".

 

Pritom ističe kako ne misli je u Hrvatskoj situacija dramatična, ni blizu onoj u Grčkoj. "Mi imamo puno povoljnije parametre i kada je riječ o deficitu i kada je riječ o dugu, a što je najvažnije, uspjeli smo provedbom reformi doći i u fazu gospodarskog rasta, što smo svi očekivali nakon šest godina recesije. To je najbolji način da uđemo još odlučnije u saniranje i deficita i javnog duga, jer je to i najveći izazov za ovu vladu i za onu koja dolazi nakon nje", istaknuo je Grčić.

 

Ujedno je otklonio i mogućnost postojanja bilo kakvog "tajnog izvješća EK o Hrvatskoj, već samo redovito izvješće o napretku novih članica EU, koje bi se pred Komisijom trebalo naći oko 25. ili 26. lipnja.

 

"Za svaku novu zemlju članicu nakon dvije godine punopravnog članstva ide izvješće o napretku, koje u ovom slučaju krajem lipnja ide i za Hrvatsku i to je redovni proces izvještavanja o svemu do sada napravljenom i onom što nas još očekuje. Za prošli semestar, na primjer, Hrvatska je ocijenjena osmom od 28. zemalja članica u smislu provedbe reformi, uz ocjenu da smo u dva područja posve proveli reforme, pa smo s ranijih osam preporuka sada došli na šest. Niti jedna zemlja u Europi nije reforme provela u razdoblju kraćem od pet-šest godina", kazao je Grčić.

 

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, zamoljen za komentar pisanja Bilda am Sonntag, kaže da ima i drukčijih pogleda. Podsjeća na ocjene Svjetske banke prema kojima je Hrvatska napredovala na ljestvici Doing Business te pozive Financial Timesa investitorima na ulazak u Hrvatsku. Taj ugledni poslovni list smatra da su uvjeti za to sada povoljni, kaže Vrdoljak.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

grčka, bild, branko grčić, hrvatska