Regija

POVJESNI POSJET: Srbija: Velika pozornost i očekivanja od Vučićeva posjeta Tirani

Naglašavajući da je riječ o prvom službenom odlasku jednog srbijanskog premijera u Albaniju u dosadašnjoj povijesti..

Piše: PolitikaPlus/Hina

Beogradski mediji posvećuju u srijedu veliku pozornost dvodnevnom posjetu predsjednika vlade Aleksandra Vučića Albaniji, prenoseći stajališta domaćih i međunarodnih dužnosnika da taj posjet nije samo simboličan te da se od srbijanskog premijera i njegova albanskog kolege Edija Rame očekuju poruke i signali iskrenije suradnje.

 

Naglašavajući da je riječ o prvom službenom odlasku jednog srbijanskog premijera u Albaniju u dosadašnjoj povijesti, Radio-televizija Srbije (RTS) izdvaja ocjenu predsjednika parlamentarnog odbora za Kosovo Milovana Drecuna da je to posjet koji nadilazi samo simboličko značenje. "Imajući u vidu prepreke u odnosima dviju zemalja ne može se reći da je posjet premijera Aleksandra Vučića Tirani simboličan, jer su srpsko-albanski odnosi od bitnog značenja za napredak regije", ističe Drecun.

 

Po njegovim riječima, prepreke u odnosima stvaraju "velikoalbanske pretenzije i priznanje secesije Kosova" te nepoštivanje srpske manjine s obzirom da je, kako navodi, u Albaniji iz matičnih knjiga prethodnih desetljeća izbrisano oko 100.000 Srba. U kontekstu političkih dometa Vučićeva posjeta Tirani, Drecun kaže da je to istodobno i dio zaokruživanja procesa normalizacije odnosa Srbije i njezinih susjeda, ali u doprinos zajedničkoj europskoj perspektivi zemalja regije. Vučić je za B92 uoči odlaska u Tiranu ocijenio da "nema nikakvih teških poruka iz Beograda", dok mediji prenose i poruku albanskog premijera Edija Rame da "Srbija i Albanija trebaju biti na Balkanu ono što su Francuska i Njemačka bile u Europi".

 

Ravnatelj Centra za južnoeuropske studije u Grazu Florian Bieber izjavio je u intervjuu za RTS kako bi premijeri Srbije i Albanije iz Tirane trebali poslati signal o želji za iskrenom suradnjom.

 

"Mislim da bi bilo najbolje da Aleksandar Vučić i Edi Rama ne zloporabe taj sastanak za domaću politiku, nego da pošalju signal da stvarno žele surađivati i da to neće biti samo platforma za neke sukobe", rekao je Beiber ističući da, unatoč različitim stajalištima Beograda i Tirane o Kosovu, "reba raditi na zajedničkim projektima, zajedničkim idejama". Srbijanski premijer izjavio je, uoči odlaska u Tiranu, da Srbija želi dobre odnose s Albanijom jer će to "pridonijeti cjelokupnoj stabilnosti na zapadnom Balkanu".

 

On je za beogradski list "Kurir" naglasio kako stabilnost na Balkanu znači i da Srbija ne može, kao ideju budućnosti, prihvati "veliku Albaniju".

 

"Srbija želi dobre odnose i bolju komunikaciju s Albanijom, razvoj infrastrukturnih projekata, izgradnju cesta i pruga, povezivanje Srbije s Albanijom auto-cestom Niš-Priština-Tirana, uspostavljanje modernih željeznica sa Skadrom i Tiranom, bolju gospodarsku suradnju", rekao je Vučić. Ministrica prometa Zorana Mihajlović, koja će biti dio državnog izaslanstva u Tirani, izjavila je kako očekuje da Europska unija pomogne zajedničke infrastrukturne projekte dviju država.

 

Vučić dvodnevni posjet Tirani započinje tijekom dana susretom s albanskim premijerom Edijem Ramom, a u četvrtak će sudjelovati u radu srpsko-albanskog gospodarskog foruma.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

albanija, tirana, beograd, srbija