Komentari

KOMENTAR: Dan u kojem je Hrvatska napravila korak više za svoju demokraciju

Jučer je napokon, makar nakratko, stranački interes i uskoideološki okvir zanemaren kako bi se javno razgovaralo o velikoj hrvatskoj istini.

FOTO: Vlada RH
Piše: Dubravka Glavina

Imam, možda irelevantnu, ali veliku potrebu izraziti mišljenje i vlastitu sreću zbog jučerašnjeg dana. Dana u kojem je Hrvatska sigurno napravila korak više za svoju demokraciju, ne prema njenoj teoretskoj definiciji, već prema njenoj istinskoj zamisli transparetne vladavine naroda te zastupljenosti kao i implementacije što većeg broja društvenih interesa.

 

Jučer se, barem naizgled, dogodilo nešto drugo, evolucija hrvatske misli za 'stolovima' hrvatske politike gdje su svi na trenutak sjeli da počnu rješavati temeljne probleme naše države kako bismo mogli krenuti dalje te ostave makar ponešto dobre volje i primjera generacijama koje iza njih dolaze.

Pred sedam dana jedan me profesor prilikom mog izlaganja pitao za mišljenje o razlici u ekonomskom razvoju Slovenije i Hrvatske koji je očigledno pozitivan u korist Slovenije iako je tranzicijska priča gotovo pa jednaka. Osim što sam navela nekolicinu zavidnih značajki, spomenula sam i činjenicu kako Slovenija nema ministarstvo branitelja niti je pred dvadeset i pet godina bila žrtvom agresije. Profesor me sumnjičavo pogledao, prihvatio argument jer mi iz akademske pristojnosti neće proturječiti, pa nastavio pričati o brojevima.

Ovo pišem jer se nadam da je profesor jučer gledao prijenos sastanka predstavnika branitelja s predstavnicima vlasti kako bih mu sljedeći put mogla još bolje pojasniti o čemu se radi.

Jučer je napokon, makar nakratko, stranački interes i uskoideološki okvir zanemaren kako bi se javno razgovaralo o velikoj hrvatskoj istini i pravom 'utegu naše prošlosti' koji se ne dijeli na lijevo i desno već na branitelja koji jest ili nije dijelom našeg društva te ratu koji je bespredmetno ostavio traga na hrvatskoj ekonomskoj, političkoj i na kraju, budućnosti 'mentaliteta' koliko god neki to htjeli uvidjeti ili ne. Stoga, bez obzira koju stranu pola zauzimate, uzrok stagnaciji je uvijek isti.

Drago mi je što je jučer jedan mladi čovjek mogao čuti zašto hrvatski ekonomski i politički razvoj nikada ne može biti uspoređen sa Slovenskim ili Češkim već mora biti specifičan te kako problem 'hrvatskog branitelja' nije problem socijalnih transfera iz nerastućeg hrvatskog proračuna već dugogodišnja neintegriranost tog istog branitelja u hrvatsko društvo.

Društvo koje je opterećeno nerazrjašnjenim pričama iz prošlosti ne stigne razmišljati o prioritetima kao što je urbana infrastruktura svojih gradova, turistička eksponiranost te otvaranje novih tvrtki kao što rijetko kada može planirati u budućnost duže od 10 dana ili definirati ciljeve veće od jednog stranački osobnog interesa.

Jučer se, barem naizgled, dogodilo nešto drugo, evolucija hrvatske misli za 'stolovima' hrvatske politike gdje su svi na trenutak sjeli da počnu rješavati temeljne probleme naše države kako bismo mogli krenuti dalje te ostave makar ponešto dobre volje i primjera generacijama koje iza njih dolaze.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dubravka glavina, branitelji, hrvatska, vlada