Svijet

REFORMA BANKE: Franjo imenovao prvog glavnog revizora u povijesti Vatikana

To je posljednji u nizu poteza kojima Sveti otac želi skandalima obilježene financije sjedišta Katoličke Crkve učiniti transparentnima.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Papa Franjo u petak je imenovao prvog glavnog revizora u povijesti Vatikana, što je posljednji u nizu poteza kojima Sveti otac želi skandalima obilježene financije sjedišta Katoličke Crkve učiniti transparentnima.

 

U priopćenju iz Vatikana se kaže da je Franjo, koji si je raščišćavanje financija postavio za jedno od najvažnijih poslanja kao Pape, za glavnog revizora odabrao Libera Milonea, 66-godišnjeg bivšeg predsjednika uprave talijanske podružnice ugledne međunarodne revizorske kuće Deloitte.

 

Kardinal George Pell, voditelj vatikanskog tajništva za gospodarstvo, rekao je da će glavni revizor biti autonoman, da će odgovarati samo papi i da će smjeti "ići kamo god hoće" u Vatikanu zbog revizije financija i upravljanja bilo kojim vatikanskim odjelom.

 

Milone je stekao bogato iskustvo kao knjigovođa u velikim tvrtkama u Velikoj Britaniji, Italiji i SAD te kao revizor za UN-ov Svjetski program hrane i velike talijanske tvrtke poput Fiata ili telekomunikacijskog koncerna Wind.

 

Nakon brojnih skandala, Vatikanska banka, službeno poznata kao Institut za vjerske poslove, pooštrila je regulatorne standarde, usvojila opsežne mjere usmjerene na bolje upravljanje financijskim sredstvima i sprječavanje zloporaba i zatvorila brojne bankovne račune koji su ili bili neaktivni ili nisu zadovoljavali nove standarde koje klijenti moraju poštovati.

 

Upravo je reforma Vatikanske banke i odjela koji se bave financijama Crkve, koji su stoljećima bili pod kontrolom uskog kruga talijanskih svećenika u Vatikanu, jedno od najosjetljivijih pitanja koje papa Franjo želi riješiti otkako je došao na čelo Katoličke Crkve

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vatikan, crkva, banka, papa franjo