Svijet

JEAN CLAUDE JUNCKER: Predsjednik EK ukorio Grčku, zahtijeva brzi plan a Ciprasa optužio za dvoličnost

On je bio moj prijatelj, on jeste moj prijatelj. Ali prijateljstvo kako bi se održalo mora imati neki minimum pravila

Piše: PolitikaPlus/Hina

Gnjev Europske unije prema Grčkoj otvoreno je provalio u nedjelju kada je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker ukorio ljevičarskog premijera Aleksisa Ciprasa i upozorio da istječe vrijeme za postizanje dogovora o grčkom dugu kako bi se izbjeglo da Grčka ne bankrotira.

 

Neuobičajeno oštro Juncker je optužio Ciprasa da iskrivljuje prijedloge međunarodnih kreditora za sporazum novac-za-reforme te da odugovlači s ponudom alternative. Pozvao je Atenu da svoje ideje stavi na stol brzo kako bi omogućila da se razgovori nastave na rubu summita EU-Latinska Amerika u srijedu u Bruxellesu.

 

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da su ona, Juncker i francuski predsjednik Francois Hollande informirali čelnike G7 skupine sedam industrijski najrazvijenih zemalja koji su se sastali u dvorcu Elmau u Bavarskoj o pregovorima o grčkom dugu.

 

"Ne bismo mogli reći da je problem riješen", rekla je ona televiziji ZDF, dodajući kako još treba dosta raditi te da "nismo još došli do cilja". U Ateni je vladin dužnosnik rekao kako Grčka želi nastaviti pregovore "na političkoj razini" kako bi došla do suglasnosti s zajmodavcima. Međutim, eurozona i Međunarodni monetarni fond su jasno stavili do znanja da se prvo moraju usuglasiti brojke na tehničkim pregovorima prije nego može doći do političkog dogovora. Očekivalo se da će se Cipras vratiti u Bruxelles prošlog petka kako bi nastavio pregovore. On je međutim, suočen s otporom prijedlogu kreditora u svojoj stranci Siriza, umjesto toga otišao u parlament u Ateni i osudio ponudu kao "apsurdnu".

 

Juncker ga je skoro optužio za dvoličnost.

 

"Nemam osobnih problema s Aleksisom Ciprasom, naprotiv. On je bio moj prijatelj, on jeste moj prijatelj. Ali prijateljstvo kako bi se održalo mora imati neki minimum pravila", rekao je na tiskovnoj konferenciji na summitu G7. Upitan kada je zadnja šansa za Grčku da postigne dogovor i dobije hitno potrebna preostala sredstva od 7,2 milijarda eura iz programa financijske pomoći od 240 milijarda eura Juncker je rekao: "Sasvim sigurno će biti rok". Nije spominjao datum, ali dužnosnici EU-a su rekli da je sporazum potreban ovaj tjedan kako bi dao vremena da ministri i parlamenti odobre isplatu sredstava prije nego programu istekne rok krajem lipnja.

 

Jedan je dužnosnik EU-a rekao kako je šef Komisije u subotu odbio primiti telefonski poziv Ciprasa kako bi pokazao svoje nezadovoljstvo. Juncker je potvrdio da ga je Cipras pokušao nazvati ali je rekao kako je prvo želio dobiti i proučiti grčki protuprijedlog prije nego ponovno razgovara s njim.

 

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, koji predsjeda summitima EU-a, kritizirao je žučljivu retoriku ljevičarskog grčkog premijera protiv europskih zajmodavaca i MMF-a. "Ako netko kaže posudit ću ti novac ali mi ga molim te vrati u budućnosti, ta osoba nije okrutni pljačkaš i nije istina da su dužnici uvijek moralni a kreditori uvijek nemoralni", rekao je Tusk novinarima.

 

O smanjenju mirovina se može pregovarati

 

Juncker je rekao kako je jasno kazao Ciprasu prošli tjedan da su pojedine točke kojima se Grčka protivi poput zahtjeva da se ukine dodatak za najsiromašnije umirovljenike otvorene za pregovore ako Atena predloži alternative koje će donijeti jednaki iznos ušteda. "Nije rekao parlamentu da smo se već pozabavili tom temom", rekao je šef Komisije.

 

Zasada nije bilo reakcije iz Ciprasova ureda na kritike čelnika EU-a ali je ministar financija Janis Varufakis nastavio napade protiv grčkih kreditora u blogu u nedjelju. "Još štednje se traži od gospodarstva koje je na koljenima, zemlji koja je podnijela više štednje nego ijedna druga u doba mira", napisao je.

 

"Nema ponude za olakšavanje duga. Nema plana za jačanje ulaganja. A sigurno zasada nema ni 'Govora nade' za ovaj pali narod", rekao je Varufakis.

 

Pozvao je kancelarku Merkel da se obrati Grcima kako bi signalizirala da je Europa spremna učiniti kraj zahtjevima za štednjom kao što je američki državni tajnik James F. Byrnes pružio nadu Nijemcima u proslavljenom govoru 1946. nakon Drugog svjetskog rata. Istraživanja javnoga mišljenja pokazuju da tri četvrtine Grka želi ostati u eurozoni a većina želi da vlada postigne dogovor sa zajmodavcima čak iako bi to značilo još više žrtava.

 

Juncker je rekao kako i dalje isključuje mogućnost da Grčka izađe iz eurozone ali je upozorio kako ne misli da može izvući "zeca iz šešira" da to spriječi ukoliko Grčka nije spremna sama učiniti napor. Junckera se smatra visokim dužnosnikom EU-a najnaklonjenijeg Grčkoj i njegovo javno pokazivanje gnjeva pokazuje koliko je daleko Atena otišla u otuđivanju ono malo saveznika koje ima u EU-u. Jedan od tvrdolinijaša u eurozoni, slovački ministar financija Peter Kazimir rekao je da je grčka vlada dobila izbore dajući obećanja koja ne može ispuniti. "Zemlje eurozone nastoje zadržati ih u eurozoni ali ne po bilo koju cijenu", rekao je. "Moraju se pokoriti, nastaviti s programom".

 

Grčki zahtjev za olakšavanjem duga nailazi na skepticizam eurozone

 

Grčka želi restrukturirati svoj golemi javni dug kroz jeftinije financiranje, duže dospijeće, otpis dijela glavnice i pretvaranje dijela duga u trajne ili na BDP vezane ob

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

atena, grčka, eurozona