Ante Gugo

ISPOD POVRŠINE: Skupe igre u siromašnom mirovinskom zavodu

Je li netko slučajno pogriješio ili se radilo o namjernom odugovlačenju s odlukom radi pogodovanja?

Piše: Ante Gugo

Prema informacijama iz dobro obaviještenih izvora, policija i USKOK istražuju kako se troši novac u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje. Navodno bi mogli posjetiti tu instituciju još u trenutcima dok ovaj tekst bude svjež na portalu. Razlog tome je nepoštivanje zakona o javnoj nabavi i šteta koja je nanesena HZMO-u u iznosu nešto manjem od 7 milijuna kuna, bez kamata. Za sad se nikoga ne sumnjiči za nezakonito pribavljanje osobne imovinske koristi, nego zbog nesavjesnog poslovanja i pogodovanja drugoj osobi u dobijanju posla, a na štetu najpovoljnijeg ponuđača.

 

U listopadu 2013. godine Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, odnosno Ured za javnu nabavu te ustanove, raspisao je natječaj za izbor banke za platni posao prema inozemstvu. Osim po iznosu naknade, izbor najpovoljnijeg ponuđača osjenjivao se i po ponuđenom tečaju, odnosno postotku provizije pri konverziji kuna u strana sredstva plaćanja.

 

Prema informacijama iz dobro obaviještenih izvora, policija i USKOK istražuju kako se troši novac u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje. Navodno bi mogli posjetiti tu instituciju još u trenutcima dok ovaj tekst bude svjež na portalu. Razlog tome je nepoštivanje zakona o javnoj nabavi i šteta koja je nanesena HZMO-u u iznosu nešto manjem od 7 milijuna kuna, bez kamata.

HZMO kojem je ravnatelj gospodin Srećko Vuković, a predstojnik Ureda za javnu nabavu bio je Milan Radulović, u travnju 2014. donio je odluku o izboru Erste banke, umjesto dodašnjeg dobavljača usluge, Zagrebačke banke. Komisija koja je odlučivala o tome nije imala puno izbora. Obje banke su tržišno jake i stabilne, obje ispunjavaju sve zakonom propisane uvjete, a Erste je ponudila nižu cijenu za svoje usluge. Međutim, nekoliko dana nakon izbora, Upravno vijeće HZMO-a donijelo je odluku kojom je poništen izbor Erste banke.

 

Prema dostupnim informacijama, kao razlog je navedeno to što Erste banka u svojoj ponudi nije naznačila da posjeduje neke certifikate koji se podrazumjevaju, odnosno bez koji banka ne može poslovati na tržištu. Zbog toga je Erste uložila žalbu u zakonskom roku.

 

U kolovozu prošle godine Državna komisija za kontrolu javne nabave poništila je odluku Upravnog vijeća HZMO o poništenju izbora Erste banke. Upravno vijeće mirovinskog zavoda ponovo se sastalo u rujnu i raspravljalo o istoj temi, ali ovaj put su odlučili da izaberu Erste banku, istu onu čiji izbor su u prvom navratu poništili. Time su priznali vlastitu pogrešku pri prvotnoj odluci. Zbog čega se ovo dogodilo?

 

Prema Statutu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje ravnatelj ima obvezu upozoriti Upravno vijeće na moguće donošenje nezakonitih ili poslovno štetnih odluka. Gospodin Srećko Vuković to u ovom slučaju nije napravio, kako tvrde neki članovi Upravnog vijeća. Dalje, Zakon o javnoj nabavi vrlo precizno propisuje rokove provedbe postupka koji su u ovom slučaju debelo probijeni. Odgovornost za to leži na bivšem predstojniku Ureda za javnu nabavu Milanu Raduloviću. Međutim, bez odgovornosti nije ni novi predstojnik ureda za javnu nabavu Željko Budić. Naime, kad je preuzeo Ured, on je zatekao informacije o evidentnom kršenju zakona u postupku koji je bio proveden prije njega. Prema zakonu morao je to prijaviti po službenoj dužnosti, a nije.

 

Je li netko slučajno pogriješio vjerujući da je Erste banka trebala posebno naznačiti da posjeduje certifikate bez kojih ne može poslovati na hrvatskom i europskom bankarskom tržištu ili se radilo o namjernom odugovlačenju s odlukom radi pogodovanja drugoj banci, utvrdit će policija i USKOK.

Kad se usporedi ponuda Erste banke i Zagrebačke banke u mjesecima unutar kojih je Zagrebačka banka ostala dobavljač jer su se rješavale žalbe, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje je platio oko 6,5 milijuna kuna više na ime razlike u ponuđenoj naknadi za konverziju valute, nego što je trebao da su se poštovale odredbe Zakona o javnoj nabavi.

 

Je li netko slučajno pogriješio vjerujući da je Erste banka trebala posebno naznačiti da posjeduje certifikate bez kojih ne može poslovati na hrvatskom i europskom bankarskom tržištu ili se radilo o namjernom odugovlačenju s odlukom radi pogodovanja drugoj banci, utvrdit će policija i USKOK. Činjenica je tek da je mirovinski fond vrlo tanak sa sredstvima i da bi baš tu valjalo pripaziti na svaku kunu.

 

U cijeloj ovoj priči zanimljiva je i još jedna stvar, a to je kadrovska politika koju vlast na čelu sa SDP-om provodi u HZMO-u. Naime, u onom prvom mandatu SDP-a, od 2000. do 2003. godine prva veća afera koja je uzdrmala SDP i tadašnju koaliciju bila je vezana za HZMO na čelu kojeg je otkrivena osoba s lažnom diplomom. Sad se opet u istoj instituciji ponavlja loše kadroviranje. Naime, pitanje je je li gospodin Budić, sadašnji ravnatelj Ureda za javnu nabavu uopće bio svjestan da je po službenoj dužnosti ovu priču morao prijaviti policiji, budući da on zadnjih nekoliko godina nije nigdje radio. Njegovo zapošljavanje, s obzirom da ga u nekim drugim tvrtkama pamte kao sposobnog i dobrog organizatora poslovanja svakako je lijepa i humana gesta, ali ostaje pitanje je li, nakon nekoliko godina nezaposlenosti, morao doći na tako osjetljivo mjesto. Koliko je bio u doticaiju s propisima, zakonima i pravilnicima?

 

Na kraju, pitanje svih pitanja vezano je za Upravno vijeće. Kad su članovi tog tijela u kolovozu, odnosno u rujnu 2014. shvatili koliko su pogriješili, zašto nisu ravnatelja Vukovića pozvali na odgovornost jer ih nije upozorio da su oni pogriješili kod donošenja svoje prve odluke?

 

>> HZMO reagirao na tekst na našem portalu: Pročitajte njihovu stranu priče

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sdp, uskok, hzmo, ante gugo