Hrvatska

MINISTAR: Tihomir Jakovina: Potpore poljoprivrednicima kreću 20. lipnja

Strah od TTIP-a je iracionalan, svaka članica sama određuje hoće li dozvoliti uzgoj i proizvodnju GMO hrane.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Isplata državnih potpora poljoprivrednim proizvođačima kreće 20. lipnja a do kraja mjeseca bit će isplaćena zadnja lipa tih potpora, odnosno svih 1,5 milijardi kuna predviđenih za tu svrhu, najavio je u srijedu ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".

 

Iako je taj novac spreman za isplatu od kraja svibnja, isplate nisu počele jer se čekalo da poljoprivrednici koji su pod ovrhama otvore zaštićene račune.

 

"Nismo krenuli s isplatama zato što novi zakon o poljoprivredi poljoprivrednim proizvođačima koji su pod ovrhama daje mogućnost da otvore zaštićeni račun, jer će 50.000 kuna potpora bit zaštićeno od ovrha. Tih otprilike 2.000 korisnika potpora smo, štoviše, dodatno obavijestili kako bi na vrijeme otvorili zaštićene račune", izjavio je Jakovina, ponovivši kako će do kraja mjeseca bit isplaćene sve potpore.

 

Vezano uz uzgoj odnosno uvoz GMO-om opterećene hrane i usjeva, što je jedan od najspornijih dijelova transatlantskog sporazuma o slobodnoj trgovini (TTIP) o kojem pregovaraju EU i SAD, Jakovina je rekao da je taj strah iracionalan, tj. da svaka članica sama određuje hoće li dozvoliti uzgoj i proizvodnju GMO hrane.

 

Vlada je, po njegovim riječima, po tom pitanju zaštitila hrvatske interese te je svoj stav jasno ugradila u Deklaraciju o GMO-u.

 

"Hrvatska je zemlja u kojoj neće bit uzgoja GMO usjeva, odnosno proizvoda koji sadržavaju GMO. Toga neće biti dok je ove Vlade, mi smo GMO free zemlja, iako imamo neke izolirane primjere zbog ilegalno uvezenog sjemena", izjavio je ministar Jakovina

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

poljoprivrednici, poticaji, ttip, sad, gmo