Komentari

BLOG: Drago Prgomet: Provedimo lustraciju nad komunističkim mentalitetom!

Kad elementarno demokratski insuficijentni političari pozivaju na lustraciju, njihovi se apeli mogu doživjeti jedino kao dimna zavjesa.

Piše: Drago Prgomet, predsjednik HRID-a

Govoriti o lustraciji 25 godina nakon demokratskih promjena nosi sa sobom brojna pitanja. Tko bi trebao biti cilj lustracije? Hoće li lustraciju provoditi oni koji bi sami mogli biti lustrirani?  Hoće li lustraciju provoditi oni koji su zadnjih godina doživjeli prosvjećenje i i od velikih komunista postali još veći antikomunisti? Preobraćenja se događaju ali su kod nas poprimila  epidemijske razmjere. Hoće li jedna politička stranka lustrirati druge stranke? Hoće li lustracija obuhvatiti bivše časnike JNA koji su prešli u Hrvatsku vojsku, bivše članove partije, istaknute omladince? Hoće li se možda objaviti registar osoba koje treba lustrirati?! I konačno, kakve bi to trajne pozitivne posljedice po hrvatsko društvo izazvalo donošenje Zakona o lustraciji? Ja ih ne vidim, piše Drago Prgomet na svom blogu.

Za početak, valjda sam zadnja osoba koja bi se osobno morala bojati bilo kakve lustracije. Niti sam bio član pa tako niti dužnosnik Komunističke partije, a bit će da nisam ostavio dojam kao osoba koja bi se dala kupiti ili ucijeniti te očigledno nisam bio prepoznat kao perspektivan doušnički kadar.

 

Kad elementarno demokratski insuficijentni političari pozivaju na lustraciju, njihovi se apeli mogu doživjeti jedino kao dimna zavjesa ispod koje se, pod izlikom borbe protiv ostataka jednog totalitarizma, nastoji uvesti neki novi oblik diktature. Oni ne razumiju da ne postoji antikomunizam bez prihvaćanja demokratskih vrijednosti i njihovog uvođenja u svakodnevnu politiku. Ovo društvo ima šansu budemo li lustrirali mentalitet, a ne proganjali pojedince. To je jedina suvisla lustracija i otklon od komunističkih naslaga koje su ispunile mnoge pore hrvatskog društva.

Iako sam uvjeren da bi lustracija na način na koji se zaziva bila neuspješna, u jedno sam siguran: s komunizmom se treba suočiti! Potrebno nam je idejno rastvaranje totalitarne ideologije komunizma. Mnogi na to neće pristati, kako tajno, tako i javno ističući kako je komunistička ideologija u naravi dobra, socijalna, humana i s ljudskim licem, ali je, eto, izvedba bila loša. Ne, komunizam se ničim ne može braniti. On je bio zamišljen kao poredak u kojem će vladati odabrani, u kojem se zatire bilo kakav oblik demokracije, različitosti mišljenja i individualne slobode. Kao takav, svaki je komunizam totalitaran bez obzira u kojoj državi bio.

Komunizam je svoj opstanak osiguravao između ostalog i organiziranim ubojstvima svojih protivnika. Treba li procesuirati počinitelje zločina i one koji su to naredili? Naravno da treba. Žrtve zaslužuju svoj grob, a počinitelji primjerenu kaznu. Ne smije proći pozivanje na zastarijevanje zločina, niti na starost počinitelja.

Zato je naša zadaća danas uložiti energiju u odgoj mladih o pogubnosti komunističkog i svakog drugog totalitarizma. Mlade bismo trebali podučiti da žrtve totalitarizama zaslužuju pijetet, a ne da ih se iskorištava za nove podjele u hrvatskom društvu i skupljanje jeftinih političkih bodova. Prije svega, svojim ponašanjem bismo mladima trebali pokazati što je to demokracija, učiti ih što su totalitarizmi u svojoj naravi i na koncu što znači imati odgovornost i obveze prema pojedincu, društvu i državi. Zato, uz etiku i vjeronauk, građanski odgoj ima svoje mjesto u školi.

Da su učili elementarna načela demokracije, mnogi današnji deklarirani antikomunisti prepoznali bi elemente totalitarizma u svojim istupima. Nažalost nisu, kao ni njihovi sljedbenici. Da smo na vrijeme počeli provoditi reforme naših društvenih sustava i posvetili se vlastitoj djeci, danas ne bismo, sudeći po zadnjem istraživanju Europske komisije, bili dio crne europske statistike u kojoj velik broj naših mladih priziva totalitarizme i prihvaća mračne epizode hrvatske povijesti kao poželjne.

Površno je tvrditi kako tek nakon lustracije možemo očekivati gospodarski oporavak, pozivajući se na iskustva drugih istočnoeuropskih zemalja. Te zemlje žive bolje jer su provele stvarne demokratske i strukturne reforme, a tu više nije bilo mjesta za zagovaratelje totalitarističkog ponašanja. Žive bolje jer su njihove političke elite gradile sustav u kojem iznad zakona ne može biti nitko, u kojem se cijeni znanje i kompetentnost.  

Rekao sam na početku da sam zadnja osoba koja se osobno treba bojati kad je u pitanju veza s komunističkom vlašću. Ali nije mi svejedno ako se u želji za lustracijom ne vidi razlika između poželjnog lustriranja naslijeđenog komunističkog mentaliteta od lustracije pojedinaca ili čak cijelih društvenih skupina. Kad elementarno demokratski insuficijentni političari pozivaju na lustraciju, njihovi se apeli mogu doživjeti jedino kao dimna zavjesa ispod koje se, pod izlikom borbe protiv ostataka jednog totalitarizma, nastoji uvesti neki novi oblik diktature. Oni ne razumiju da ne postoji antikomunizam bez prihvaćanja demokratskih vrijednosti i njihovog uvođenja u svakodnevnu politiku. Ovo društvo ima šansu budemo li lustrirali mentalitet, a ne proganjali pojedince. To je jedina suvisla lustracija i otklon od komunističkih naslaga koje su ispunile mnoge pore hrvatskog društva.

Umjesto besplodnih sukoba za i protiv lustracije, počnimo konačno trošiti energiju na izgradnju civilizirane države, demokratizaciju stranaka i izbornog sustava; debirokratizaciju i uklanjanje prepreka za investicije te reformu obrazovanja, a sve sukladno izazovima današnjeg svijeta. Počnimo tražiti načine kako zadržati mlade i obrazovane u Hrvatskoj. U protivnom, uskoro praznu zemlju neće imati tko niti od koga lustrirati.

I da, ne može međusobno optuživanje dvojice braće po oružju biti razlogom opetovanih zahtjeva za donošenjem Zakona o lustraciji. Istinitost optužbi se rješava sudom, a zakoni se ne donose zbog pojedinaca. Ponavljam, prava lustracija je lustracija mentaliteta. A njeno je najjače oružje upravo jačanje demokratskih vrijednosti i netoleriranje svih elemenata totalitarizama—bili oni crni ili crveni.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska, lustracija, drago prgomet, komunizam