Kultura

NAJAVA: Šesti festival kulture IMENA u Bolu na Braču od 25. do 27. lipnja

Putujte s nama od Bola do Mjesečeva meridijana!

Piše: PolitikaPlus

Već šestu godinu, u sklopu Festivala kulture IMENA, od 25. do 27. lipnja, Bol je inovativno mjesto kulture, gastronomije, komunikacije.

 

U igri semiotike i lingvistike tema ovogodišnjeg festivala je svjetionik, odnosno "svijet" i "oni". Bolski svjetionik sagrađen 1911. godine, kao topos, kao znak u prostoru, tradicionalna je točka komunikacije s kopnom i svijetom. To je mjesto odlaska i dolaska, točka razdjelnica i spajalica, mjesto želje, nade, ispunjenja i olakšanja.

 

Koliko je otok i danas izoliran od kopna, je li izdvojen razmišljanjima, kulturom, gastronomijom? Postoji li zbilja s jedne strane Svijet, a s druge Oni, otočani? I razlikuju li se toliko jedni od drugih? Pričat ćemo o čovjeku istraživaču, putovati s Proustom i Matošem do Venecije, brodom po Jadranu, izložbom fotografija "Prozori" Biljane Gaurine po Lijepoj Našoj i vjerujemo - doći do Mjesečeva meridijana.

 

O vlastitom doživljaju otoka, spoju tradicije i turizma u modernom svijetu, iskustvima i uspomenama s putovanja, govorit će književnici Jasna Horvat, Milana Vuković Runjić, Zoran Ferić i Edo Popović, a razgovor će moderirati Davor Mandić. Na bolskoj pijaci kuhat će se Trudna teća, a na pitanje što su marendavali Bračani nekad i danas, odgovore daje produkcijski tim Festivala IMENA u svojoj knjizi "Bračka marenda - od godine do godine".

 

Glazbena podloga ovog festivala je "uvertira u ljeto" - klasična harmonika (Mirko Škarica), saksofon i DJ (Funk&Sax), Sam Cook - sve pod motom poznate pjesme "Summertime and the living is easy".

 

Ponijet ćete sa sobom uspomene, slike, doživljaje, okuse. Poželjeti pročitati neku od promoviranih knjiga ili naš kulinarski vodič.

 

Putujte s nama od Bola do Mjesečeva meridijana!

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

festival, festival imena, brač, bol, kultura