Hrvatska

KUDA IDE HRVATSKA: Panel analitičara: Kako stati na kraj rasizmu i fašizmu na stadionima?

'Potrebne su sistemske promjene, koje nikad nisu lake i brze, jer se riba čisti od vrha.'

FOTO: Kukasti križ na Poljudu samo je jedan u nizu rasističkih i fašističkih ispada.
FOTO: Twitter
Piše: Ivan Klarić

Iscrtani kukasti križ na splitskom Poljudu podigao je cijelu Hrvatsku na noge. Navijači, političari, Vlada, predsjednica, ministri, svi su reagirali, svi su osudili taj užasan čin na utakmici Hrvatske i Italije.

 

UEFA je potvrdila kako je protiv Hrvatske pokrenut disciplinski postupak, a obzirom da je Hrvatska samo u zadnjih pet godina platila preko 700 tisuća eura zbog navijačkih incidenata i da je upravo zbog navijačkih nereda utakmicu s Italijom odigrala pred praznim tribinama, mnogi očekuju najgore. Iako samo hrabri javno to spominju, izbacivanje iz kvalifikacija, a samim time i s EURA 2016. izgledna je kazna za recidivista kakav Hrvatska jest.

 

Nažalost, pitanje rasizma i fašizma među navijačima u Hrvatskoj dugo se gura pod tepih. Ni jedna administracija u HNS-u, a ni u Vladi, nije se nikada ozbiljno bavila tom temom. I zato zadnjih godina taj problem kulminira. Ovo čemu smo svjedočili nije prvo što se dogodilo. Bilo je sličnih slučajeva u prošlosti, ali bi baš svaki, nakon par dana medijske "galame" i žustrih reakcija političara, bili bačeni u zaborav.

 

- Gledajte, predsjednik HNS-a tvrdi da je ponosan što je bio na grobu Ante Pavelića, bivši predsjednik HNS-a nije htio u Auschwitz, imamo pozdrave "Za dom, spremni", imamo pjevača koji je pjevao "Jasenovac i Gradiška Stara". Sve to imamo prilike gledati i slušati 15 godina. I onda se dogodi kukasti križ na Poljudu što je samo dio svega toga, kaže nam politički analitičar Žarko Puhovski i dodaje.

 

- Činjenica je da se 15 godina stvara atmosfera proustaškog znakovlja, jasno će dodajući.

 

- Mi svi jednostavno trebamo odlučiti hoćemo li pomiriti sa svime time ili ćemo se boriti kao društvo, ističe Žarko Puhovski.

 

Politički analitičar Davor Gjenero kaže nas sve ovo treba itekako brinuti.

 

- Iako je iscrtavanje kukastog križa na travnjaku splitskog nogometnog stadiona vjerojatno plod gluposti nekolicine usijanih glava, koje vode neki svoj rat, Hrvatska se itekako mora zabrinuti što je takav skandal bio moguć, kaže i nastavlja.

 

- Posljedica je to nedostatnog građanskog obrazovanja, toleracije prema retorici i simbolima totalitarnih režima, zaoštrenih društvenih sukoba i netolerancije. Hrvatska je očevidno regredirala od završetka pretpristupnih pregovora s EU, a očito je da nema javnih autoriteta koji bi spriječili ili barem ublažili posljedice ovakvih društvenih ispada. Vladajuće strukture snose najveću odgovornost za tu regresiju, uostalom ona se i podudara s mandatom vlade Zorana Milanovića, poručuje Gjenero i zaključuje.

 

- To je samo još jedan od pokazatelja kako ova administracija ne zna suočiti se s obvezama što ih je Hrvatska preuzela u pretpristupnim razdoblju i ispuniti ih. Uostlom, toleriranje javnog isticanja totalitarnih simbola i uporabe retorike totalitarnih poredaka, samo je druga strana medalje nesposobnosti poštivanja fiskalne odgovornosti i djelovanja unutar čvrstog proračunskog ograničenja, na kraju će.

 

Mate Kapović s Filozofskog fakulteta u Zagrebu kaže da je povod za „akciju“ na Poljudu najvjerojatnije bio anti-HNS-ovski.

 

- No teško je vjerovati da bi kukasti križ netko postavio iz čiste provokacije, bez ikakvih simpatija za samu ideologiju, a što pokušavaju tvrditi neki konzervativci, što je jednako suluda teza kao i ona da je to učinio netko da „napakosti Hrvatskoj“, koja je inače tobože cijepljena od fašizma, ističe Kapović i nastavlja.

 

- Još je teže odgovoriti na pitanje kako takvim fašističkim ispadima stati na kraj – tu lakih i brzih rješenja, kao ni u slučaju, primjerice, prostitucije ili zloupotrebe teških droga, nema. To da je upravo kukasti križ iskorišten kao simbol provokacije je zapravo posve očekivano. To nije ništa drugo nego posljedica fašizacije društva koje konstantno djeluje, uz uspone i padove, od 1990., jasno će Kapović zaključujući.

 

- Kako se čuditi svastici na travnjaku u društvu u kojem nogometne tribine praktički standardno viču „za dom spremni“, „ajmo, ustaše“, u kojem gradonačelnik Splita (i član SDP-a!) 10. travnja šalje vijenac bojni Rafael Boban, u kojem mogući budući premijer kvislinšku vojsku iz Drugog svjetskog rata naziva „hrvatskom vojskom“ (na što se nitko u javnosti ni ne osvrće) i pritom najavljuje „lustraciju“ svih koji ne misle kao on, u kojoj se predsjednica zemlje, kako su precizno izvijestili strani (ne i domaći) mediji, poklanja spomeniku nacističkim kolaboracionistima iz Drugog svjetskog rata? Potrebne su sistemske promjene, koje nikad nisu lake i brze, jer se riba čisti od vrha. Dotle ćemo i dalje biti u paradoksalnoj situaciji gdje je koljačka ideologija iz Drugog svjetskog rata istodobno i „izraz bunta“ odozdo i, uz lagani premaz, plod hegemonijskog revizionizma koji dolazi odozgo, iz političkih elita, na kraju će Kapović.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska, davor gjenero, žarko puhovski, mate kapović, sport, rasizam, fašizam