Hrvatska

SVI PREMIJEROVI LJUDI: Može li Milanović s ovim ljudima do pobjede nad HDZ-om?

Iako trendovi pokazuju prednost HDZ-a, u SDP-u se ne predaju. Uvjereni su u pobjedu i još jedan mandat na čelu Vlade.

Piše: Ivan Klarić

Premda još uvijek ne znamo datum parlamentarnih izbora, iako neslužbene informacije idu prema tome da ćemo na birališta ili u siječnju ili u veljači sljedeće godine, u SDP-u se već neko vrijeme ozbiljno pripremaju za novi sraz s HDZ-om. Iako trendovi pokazuju prednost HDZ-a i njihovih koalicijskih partnera (premda se ta prednost neznatno topi), u SDP-u se ne predaju. Uvjereni su u pobjedu i još jedan mandat na čelu Vlade.

A tko su ljudi s kojima će predsjednik SDP-a Zoran Milanović u bitku s HDZ-ovcima?

Prema pisanju Jutarnjeg lista, u prvoj izbornoj jedinici na čelnoj bi poziciji i ovoga puta, baš kao i prije četiri godine, trebao biti Zoran Milanović, a odmah do njega opet potpredsjednica Vlade i šefica HNS-a Vesna Pusić. Listu u drugoj izbornoj jedinici mogao bi nositi Gordan Maras, koji je prije četiri godine bio na trećem mjestu. U međuvremenu su otpali prvoplasirani Zvonimir Mršić, danas prvi čovjek Podravke, i pokojni Boris Šprem.

Ali Marasu bi, tvrde u SDP-u, planove mogao pokvariti ministar financija Boris Lalovac, koji u javnosti uživa respektabilan rejting. Milanović ga svakako vidi kao svoju važnu akviziciju, ali još nije odlučeno u kojoj izbornoj jedinici.

Prva pozicija u trećoj izbornoj jedinici vjerojatno će pripasti Siniši Hajdašu Dončiću, koji je u četiri godine avanzirao za jedno mjesto i sada bi trebao naslijediti otpalog Radimira Čačića.

Istočnohrvatsku četvrtu i petu izbornu jedinicu mogli bi dobiti ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i možda HNS-ov ministar Ivan Vrdoljak. Tko gdje, ostaje da se vidi. Vrdoljak u Osijeku ima snažnu izbornu bazu, što bi, tvrde u SDP-u, moglo prevagnuti, premda ga Milanović ne ljubi baš previše.

Na šestu izbornu jedinicu, koja zapasuje dio Zagreba te Sisak i Moslavinu, na prošlim je izborima jurišala bivša županica Marina Lovrić Merzel. Na listi su (drugo mjesto) bili i Neven Mimica, sada visoki član europske arhitekture, te Mirela Holy, koja je danas konkurentica SDP-u. Za izbornog je koordinatora Milanović postavio bivšeg ministra Rajka Ostojića, ali prvo mjesto na izbornoj listi, tvrde naši izvori, neće dobiti. Možda pripadne Mirandu Mrsiću ili nekom drugom od ministara koji nemaju svoju prirodnu bazu.

Na čelu sedme izborne jedinice bez promjena: prvo je mjesto na prošlim izborima držala Milanka Opačić, pa se očekuje da će potpredsjednica Vlade izbornu listu voditi i ubuduće. Ali tu su se 2011. natjecali i predsjednik Sabora Josip Leko, kao i tri što bivša, što i danas aktualna ministra: izbačeni Slavko Linić te Mrsić i Mihael Zmajlović.

Osma je izborna jedinica zanimljiva. Može se dogoditi da izbornu listu u SDP-ovu najjačem uporištu uopće ne predvode SDP-ovi ljudi. Na prošlim izborima u Rijeci i Istri prvo je mjesto držao župan Zlatko Komadina.

Ali on ovoga puta neće na listu. Željko Jovanović, kojega je Milanović nakon smjene s funkcije ministra postavio za izbornog koordinatora, vjerojatno neće moći uskočiti u njegove cipele. Posve iznenađujuće, čelna bi pozicija, navodno, mogla biti ponuđena IDS-ovu ministru turizma Darku Lorencinu. SDP-ov šef tako bi jednim udarcem riješio dva problema: kupio bi koalicijsku vjernost sada neodlučnog IDS-a i pokrpao previranja u vlastitoj stranci, koja se preko tog kraja dramatično prelamaju.

U devetoj je izbornoj jedinici velika gužva. Za predvodnika izborne liste u obzir dolaze dva ministra, i to oba vrlo jaka i Milanoviću jako draga: ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i ministar obrane Ante Kotromanović. Na prošlim izborima Ostojić je bio na prvom, Kotromanović na trećem mjestu. Ali odmah uz njega pozicionirao se Franko Vidović, mogući budući ministar branitelja. Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar također sam sebe vidi na čelu tamošnje izborne kolone.

I deseta je izborna jedinica prebukirana. Za nositelja liste konkurirat će ministar Arsen Bauk, koji je to mjesto zauzimao i prije četiri godine, te potpredsjednik Branko Grčić, koji je u međuvremenu hijerarhijski nadmašio Bauka, piše Jutarnji list.

Pitanje koje se samo po sebi nameće je - da li ovi ljudi, zajedno s Milanovićem, mogu do pobjede. U HDZ-u će naravno reći - ne mogu.

A na ovo isto pitanje vrlo je, rekli bismo, životopisno odgovorio i politički analitičar Davor Gjenero.

- Budući da stare prse nije moguće učiti novim trikovima, jasno je da stari premijer i stari ministri kao nosioci njegovih lsita, ne mogu biti najava nove politike, oštro će Gjenero dodajući.

- S dosadašnjom, Hrvatska klizi u bankrot, a Milanović sve više naliči nekadašnjem mađarskom premijeru Ferencu Gyurcsanyju. Kao i Gyurcsanyi, Milanović sada može reći da u kampanji mora lagati danju, lagati noću, jer je u prvom mandatu radio same gluposti, kao nitko u EU, na kraju će Gjenero.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

davor gjenero, zoran milanović, izbori, hdz, sdp