Hrvatska

GRANIČNI SPOR: Odgovor arbitražnog suda na reakciju Hrvatske: Za sada bez sankcija prema Sloveniji

Erjavec se ponovo osvrnuo na arbitražni postupak.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Stalni arbitražni sud u Den Haagu objavio je u subotu kako je zabrinut izjavama koje bi mogle sugerirati da, unatoč povjerljivosti arbitražnog postupka o graničnom sporu Slovenije i Hrvatske, jedna od strana raspolaže neformalnim informacijama o ishodu arbitraže, ocijenivši da takve izjave ne pomažu rješenju spora, ali je, izrazivši zadovoljstvo spremnošću obiju strana na poštivanje povjerljivosti postupka, sud ipak ocijenio da posebne sankcije nisu potrebne.

 

Stalni arbitražni sud, koji obavlja tehničke poslove za ad-hoc arbitražu koju su u vezi sa svojim graničnim prijeporom pokrenule Hrvatska i Slovenija, objavio je na svojim web-stranicama priopćenje u vezi s nedavnim izjavama slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca na koje je tada reagiralo hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

 

"Arbitražni tribunal ozbiljno je zabrinut sugestijama jedne od stranaka u postupku da je druga strana imala pristup povjerljivim odlukama suda. Tribunal smatra da se takvo značenje može pripisati izjavama slovenskog ministra vanjskih poslova i smatra da takve izjave ne pomažu rješenju postojećeg spora", navodi se u izjavi koju je u ime Arbitražnog suda potpisao viši pravni savjetnik Dirk Pulkowski.

 

U odgovoru arbitražnog suda na reakciju hrvatske strane, koju je arbitražni sud donio 5. svibnja, a sada je objavljen uz suglasnost obiju strana, izražava se i zadovoljstvo time da će obje strane ubuduće poštovati povjerljivost postupka koja je propisana statutom arbitražnog suda te se ocjenjuje da posebne mjere zbog toga neće biti potrebne. U izjavi kojom su diplomatskom retorikom Erjavčeve izjave ocijenjene neprimjerenima, Tribunal istodobno pozdravlja predanost obiju strana da će bezuvjetno poštovati članak 10. arbitražnog sporazuma koji govori o povjerljivosti postupka i suzdržanosti od izjava i postupaka koji bi to mogli dovesti u pitanje. Čuvanje povjerljivosti odluka u arbitražnom postupku od najviše su važnosti sve do javne objave konačnog pravorijeka, navodi se u izjavi.

 

Kako se dodaje, stalni arbitražni tribunal u Haagu uzima na znanje uvjeravanja Slovenije da do sada nije dobila nikakvu informaciju u vezi bilo kojeg aspekta ishoda arbitraže. Bez obzira na to, Tribunal je provjerio važeće postupke koji su doneseni za zaštitu od mogućeg otkrivanja informacija pred donošenja konačne presude arbitražnih sudaca, naveo je stalni arbitražni tribunal u Haagu u izjavi objavljenoj u subotu navečer.

 

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je prije nešto više od dva mjeseca u razgovoru za jednu lokalnu tv postaju, u kojem je komentirao odnose s Hrvatskom, kako se Slovenija nada da će joj arbitraža dodijeliti kontakt s međunarodnim vodama i da bi u suprotnom bio vrlo razočaran jer je to vitalni interes Slovenije. Erjavec je tom prilikom kazao da ima informacije, iako sasvim neslužbene, koje daju za pravo njegovu optimizmu da će Slovenija takav kontakt i dobiti, te da su optimisti i stručnjaci za međunarodno pravo koje je angažirala Slovenija. Kazao je i da je određivanje kontakta slovenskih unutarnjih voda s međunarodnim morem mandat arbitraže koji ona, u slučaju da odluči suprotno, ne bi ispunila.

 

Iako je slovensko ministarstvo vanjskih poslova nakon toga minoriziralo značenje te izjave te ustvrdilo da Slovenija nema nikakvih, ni službenih niti neslužbenih informacija da će sud presuditi u njenu korist, na Erjavčevu izjavu reagiralo je tada hrvatsko ministarstvo za vanjske i europske poslove. MVPEI je tada izrazio čuđenje navodima slovenskog ministra, upitavši se retorički sugeriraju li njegove izjave da međunarodna arbitraža ne radi u skladu s pravilima i pušta informacije o ishodu svog odlučivanja dok postupak još traje. Izražavajući uvjerenje da to nije tako i da će odluka ad-hoc arbitražnog suda biti potpuno u skladu s međunarodnim pravom i potvrditi povjerenje u ovu vrstu međunarodnog posredovanja, u hrvatskom su ministarstvu ponovili da su sigurni u argumente koje je Hrvatska predstavila arbitrima.

 

MVPEI je uz to naveo da granični prijepor između Hrvatske i Slovenije nije jedini takve vrste u ovom dijelu Europe, zbog čega će se vrlo detaljno pratiti ishod ovog arbitražnog postupka.

 

Erjavec se proteklog tjedna u razgovoru za Slovensku televiziju ponovo osvrnuo na arbitražni postupak ocijenivši da je to "vruća tema" u Hrvatskoj te da bi čak arbitraža svoj pravorijek mogla odgoditi dok ne prođu parlamentarni izbori u Hrvatskoj. Iako zbog osjetljivosti pitanja ovog puta nije želio komentirati ishod arbitraže za Sloveniju, on je dodao da su njegova stajališta o tome poznata, ali da nastupa suzdržano kako ne bi bio pogrešno shvaćen u hrvatskim medijima.

 

Pred arbitražnim sudom u Den Haagu u lipnju prošle godine završila je usmena rasprava o graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije. Bio je to zadnji dio postupka arbitraže koju su Hrvatska i Slovenija izabrale kao sredstvo mirnog rješavanja spora o granici, sklopivši 4. studenoga 2009. godine Sporazum o arbitraži.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska, granični spor, slovenija, haag