Burze

TRŽIŠTA: Na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica porasle

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,6 posto, na 18.014 bodova, dok S&P 500 porastao 0,7 posto, na 2.109 bodova, a Nasdaq indeks 1,3 posto, na 5.117 bodova.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica porasle jer se ulagači nadaju da će Fed kamate povećavati sporo, dok su europske burze bile pod pritiskom grčke dužničke drame.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,6 posto, na 18.014 bodova, dok S&P 500 porastao 0,7 posto, na 2.109 bodova, a Nasdaq indeks 1,3 posto, na 5.117 bodova.

Ulagače na Wall Streetu ohrabrile su poruke iz američke središnje banke da je najveće svjetsko gospodarstvo vjerojatno dovoljno snažno da bi izdržalo povećanje ključnih kamatnih stopa do kraja godine.

Većina dužnosnika Feda procjenjuje da će kamate biti povećane do kraja ove godine, ali su ponešto smanjili procjene o tempu rasta kamata u iduće dvije godine, pa je splasnula bojazan ulagača od prebrzog rasta cijene novca.

Na konferenciji za medije, nakon sjednice čelnika Feda, predsjednica središnje banke Janet Yellen kazala je da će odluka o kamatama ovisiti o daljnjim gospodarskim pokazateljima i da želi jasniju potvrdu da se tržište rada oporavlja i da će plaće rasti brže nego dosad.

"Fed govori o djelomičnom stezanju tržišta rada, što bi mogao biti signal da je povećanje kamata korak bliže. S druge strane, ponešto su smanjena očekivanja o tempu rasta kamata", kaže Nick Kalivas, strateg u tvrtki PowerShares.

Na tržištu je prevladao stav da kamate neće biti povećane već u rujnu, nego u listopadu ili čak prosincu, pa su prinosi na američke obveznice, koji su tjedan dana prije dosegnuli najviše razine u osam mjeseci, prošloga tjedna pali, što je pozitivno utjecalo na dionice.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,1 posto, na 6.710 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,4 posto, na 11.040 bodova, a pariški CAC 1,8 posto, na 4.815 bodova.

Posljedica je to još jednog propalog pokušaja da se pronađe rješenje za grčke dužničke probleme. U četvrtak je sastanak ministara financija eurozone završen bez ikakavog pomaka s mrtve točke jer Atena ne pristaje provesti reforme koje traži eurozona kako bi joj odobrila novu ratu kredita.

Zbog toga se Grčka za još jedan korak približila bankrotu jer joj krajem lipnja na naplatu stiže MMF-ov kredit od 1,6 milijardi eura, a Atena nema novca za isplatu te obveze.

Za ponedjeljak je sazvan izvanredni sastanak na vrhu predsjednika država i vlada 19 zemalja eurozone posvećen Grčkoj.

"To je možda posljednji pojas za spašavanje Grčkoj, a ulagači su se, ne želeći riskirati, odlučili na prodaju dionica zbog neizvjesnosti", kaže King Lip, direktor u fondu Baker Avenue Asset Management.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna pao 1,1 posto, na 20.174 boda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dow jones, wall street, burze