Hrvatska

VOJSKA: Sisak: Obljetnica osnivanja 57. SAMB-a, prve dragovoljačke postrojbe

Pukovnik Željko Sklepić rekao je kako je prvo postrojavanje postrojbe, čiji je prvi zapovjednik bio Ante Bobetko, bilo 21, lipnja 1991. godine.

FOTO: Arhiva
Piše: PolitikaPlus/Hina

Prije 24 godine u Sisku je utemeljen 57. samostalni bataljun "Marijan Celjak", prva dragovoljačka postrojba Hrvatske vojske, a obljetnica je obilježena svečanošću u Sisku i Komarevu, gdje su pripadnici bataljuna za cijelog Domovinskog rata čvrsto držali liniju obrane.

Pukovnik Željko Sklepić rekao je kako je prvo postrojavanje postrojbe, čiji je prvi zapovjednik bio Ante Bobetko, bilo 21, lipnja 1991. godine. Postrojbi je pristupao sve veći broj dragovoljaca, pa je ubrzo formirano šest satnija i više pristožernih postrojbi.

Osim u Komarevu i Sunji, pripadnici bataljuna su se sve do akcije Oluja borili i na brojnim drugim ratištima. Njih 76 je poginulo, a među njima i zapovjednici Marijan Celjak, Berislav Pavičić-Bera, Stjepan Grgec-Grga i Marijan Šokčević.

"Sjećam se dana kada su dečki iz moje ulice u Sisku odlazili na ratište. Nisu imali ni prikladnu odjeću ni oružje, nisu bili ni dovoljno spremni za taj krvavi rat, ali su imali hrabro srce. Sjećamo ih se s ponosom, dužnim poštovanjem i pijetetom, a oni koji su preživjeli zajedno će s nama nastaviti graditi samostalnu i suverenu Hrvatsku", rekla je zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ. Prenijela je čestitke ministra Predraga Matića i ispričala ga što zbog bolesti nije mogao doći u Sisak.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić u svom se pozdravnom govoru zauzeo da se istina o Domovinskom ratu i žrtvi branitelja prenosi na mlade. "Sada ne smijemo stati. Pred nama je sada drugi domovinski rat, onaj za radna mjesta kako bi mladi ostali u zemlji", rekao je Žinić.

Obljetnicu je pripadnicima bataljuna čestirala i zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, koja je spomenula kako se zauzela za promjenu srpskog zakona na temelju kojeg je uhićen hrvatki veteran Veljko Marić. Dodala je kako je neodrživ zakon koji se odnosi na Hrvatsku i još 14 zemalja i na temelju kojeg prijeti uhićenje oko 300 hrvatskih branitelja sa "srpske crne liste".

U sklopu obilježavanja obljetnice, položeni su vijenci i zapaljene svijeće te služena sveta misa za poginule branitelje, a pripremljena je i prigodna izložba fotografija i dokumenata iz Domovinskog rata.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vojska, sisak, hv