Hrvatska

ALEKSANDAR VULIN: Srbijanski ministar u Jadovnom: Alojzije Stepinac je bio ustaški vikar

Vulin se upitao, ako je Stepinac svet - što je s onima koji su u Jasenovcu i Jadovnu ubijeni zbog vjerske, nacionalne i političke pripadnosti.

Piše: PolitikaPlus/HRT

Skandalozna izjava srbijanskog ministra Aleksandra Vulina na komemoraciji žrtvama ustaškog režima u logoru Jadovno. Zasmetala mu je najava proglašenja svetim Alojzija Stepinca. Kako javlja hrt.hr, nazvao ga je ustaškim vikarom, Vulin se upitao, ako je Stepinac svet - što je s onima koji su u Jasenovcu i Jadovnu ubijeni zbog vjerske, nacionalne i političke pripadnosti.

'Ako je nebo dovoljno veliko i za vikara ustaške vojske i za 14 000 poklanih u Jasenovcu poklane djece u Jasenovcu sta da kažem kakvo ih nebo čeka šta da im kažem kuda su se oni zaputili, kazao je, dodavši: Mir živima treba nemojte mrtve da mirite jer ne mogu se pomiriti dželati i žrtve ne može isti vijenac u Bleiburg i Jasenovac.', prenosi hrt.hr Vulinove riječi.

U organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV), Koordinacije židovskih općina RH, Eparhije gornjo-karlovačke i Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA RH), obilježen je Dan sjećanja na Jadovno 1941. Kompleks logora Gospić-Jadovno-Pag, u historiografiji poznatiji kao Jadovno, uz jasenovački koncentracijski logorski sustav najveće je stratište ubijenih za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske. Kako je podsjetio Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a, u Jadovnu je stradalo nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

srbija, hrvatska, aleksandar vulin, alojzije stepinac, jadovno, zločini