Zdravlje

POZIV: Ministarstvo zdravlja poziva županije da predlažu novu mrežu

Od županija se očekuje da se do 26. lipnja očituju na dostavljeni prijedlog, kažu u Ministarstvu nakon što su u međuvremenu zaprimili negodovanja pojedinih županija.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Izmjene Mreže javne zdravstvene službe, koje je u svibnju Ministarstvo zdravlja dostavilo jedinicama lokalne samouprave, nisu konačan dokument, već prijedlog na koji se tek trebaju očitovati županije, priopćilo je u srijedu Ministarstvo zdravlja odbacivši kritike o smanjivanju broja liječničkih ordinacija i budućoj nedostupnosti zdravstvene zaštite.

 

Ministarstvo je uputilo poziv predstavnicima lokalne vlasti da se do kraja tjedna očituju na prijedlog mreže kako bi se zajednički došlo do konačnog i optimalnog rješenja. Jedinicama lokalne uprave i samouprave krajem svibnja dostavljen je prijedlog izmjena javnozdravstvene mreže, a ne konačan dokument. Od županija se očekuje da se do 26. lipnja očituju na dostavljeni prijedlog, kažu u Ministarstvu nakon što su u međuvremenu zaprimili negodovanja pojedinih županija.

 

Pojašnjavaju kako su u izradi prijedloga izmjena mreže koristili administrativni pristup, zbog zahtjeva županija da se u pojedinim mjestima ukinu ordinacije, a povećaju u drugima.

 

U Ministarstvu napominju da su to uvažili, kako bi se na optimalan način uredilo pitanja zdravstvene zaštite. Uzeli su u obzir i opredijeljenost osiguranih osoba za već ugovorene timove, kao i činjenicu da se osigurane osobe opredjeljuju za liječnike i izvan mjesta prebivališta.

 

No, za konačan dokument u Ministarstvu čekaju očitovanje jedinica lokalne uprave i samouprave koje su, kažu, najrelevantnije izraziti svoje potrebe, sukladno potrebama stanovništva, specifičnostima geografskog područja ili saznanjima o osiguranoj infrastrukturi koja odstupa od administrativnih podataka.

 

Kada Ministarstvo zaprimi mišljenje i prijedloge jedinica lokalne uprave i samouprave, stvorit će se kompletna slika o potrebama zdravstvene zaštite na lokalnim područjima, kaže se u priopćenju.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ministarstvo zdravlja, županije dom zdravlja, lokalna jedinica