Burze

TRŽIŠTA: Na Wall Streetu cijene dionica pale, u Europi porasle

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones oslabio 0,4 posto, na 17.947 bodova, a za toliko je skliznuo i S&P 500, zaronivši na 2.101 bod, dok je Nasdaq indeks pao 0,7 posto, na 5.080 bodova.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica pale, dok su europske burze porasle, a trgovalo se vrlo nesigurno zbog grčke dužničke krize.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones oslabio 0,4 posto, na 17.947 bodova, a za toliko je skliznuo i S&P 500, zaronivši na 2.101 bod, dok je Nasdaq indeks pao 0,7 posto, na 5.080 bodova.

Prošloga je tjedna smjer cijena dionica ponajviše ovisio o vijestima u vezi grčke dužničke krize. Kada su vijesti bile pozitivne, tržište je raslo, dok je nakon loših vijesti bilo pod pritiskom.

U ponedjeljak je grčka vlada dostavila Europskoj komisiji i kreditorima iz eurozone novi prijedlog reformi koje bi provela, ako joj bude odobrena daljnja financijska pomoć.

Taj je prijedlog prvo ocijenjen dobrom podlogom za nastavak pregovora, što je ohrabrilo ulagače. No, ni nakon tri sastanka ministara financija eurozone, Atena i njezini kreditori nisu postigli nikakav napredak.

Grčka vlada končano je u petak odbacila prijedlog međunarodnih kreditora da se na pet mjeseci produlji postojeći program financijske pomoći i najavila raspisivanje referenduma na kojemu bi građani odlučili hoće li prihvatiti uvjete koje eurozona postavlja. Pritom je grčka vlada najavila da će preporučiti biračima da glasuju protiv.

Ministri financija eurozone odbili su, pak, u subotu prijedlog grčke vlade o produljenje programa financijske pomoći, koji istječe u utorak. Poručili su i da će učiniti sve kako bi zadržali stabilnost zajedničke valute nakon dramatične situacije s Grčkom, koja bi za dva dana mogla tehnički bankrotirati.

Naime, u utorak Grčkoj na naplatu stiže MMF-ov kredit od 1,6 milijardi eura, a Atena nema novca da bi isplatila taj kredit. Stoga Grčkoj prijeti bankrot i moguć izlazak iz eurozone.

"Ako se to pitanje riješi, tržište ima potencijala za rast. No, s druge strane, sve bi se moglo raspasti 30. lipnja", kaže James Meyer, direktor u tvrtki Tower Bridge Advisers.

Zahvaljujući nadi ulagača da će se izbjeći najgori scenarij, na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,6 posto, na 6.753 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 4,1 posto, na 11.492 boda, a pariški CAC 5,1 posto, na 5.059 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna skočio 2,6 posto, na 20.706 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

wall street, dow jones