Elizabeta Hrstić

IN MEMORIAM: Marija Braut, dobri duh Zagreba, 1929-2015.

Uvijek mi je bila zanimljiva, uvijek sam je htjela upoznati, planirala nekakav intervju s njom, a onda se dogodilo da je ona prišla - meni.

FOTO: marijabraut-foto.hr
Piše: Elizabeta Hrstić

„Žao mi je što nemam objektiv unutar oka da mogu snimiti fotografiju samo jednim treptajem - onda bi to bilo ono pravo. Ovako uvijek postoji odmak; dok ja namjestim fotoaparat i dok okinem, to je već neki drugi trenutak...", rekla je Marija Braut u jednom intervjuu, a nešto slično je i meni ponovila, dodavši da digitalna fotografija nema dušu, nema onog uzbuđenja dok čekaš da se fotografija razvija... dok čineći ritualne radnje starinskog razvijanja fotografije, djetinje sanjaš i iščekuješ - čudo!

Pola stoljeća, Zagreb je bio Marijina inspiracija. Slavni Tošo Dabac otkrio je njen talent i, kako je ona govorila, "on me poslao na ulicu i rekao mi da je tu sve što mi treba".


Bila je ikona zagrebačke fotografije, dobri duh grada i prekrasna žena.

Uvijek mi je bila intrigantna i uvijek sam je htjela upoznati, planirala nekakav intervju s njom... a onda se dogodilo da je ona prišla - meni. Sjedila sam u kafiću čekajući da započne koncert Arsena Dedića i našem stolu prišla je Marija, predstavila se i zamolila da sjedne kraj nas. Proveli smo skoro satak u ugodnom razgovoru, kao da se od ko zna kada poznajemo. Marija je pila bijelo vino, već je bila i malko ugodno nadahnuta pićem... puno je pričala o svom životu, djeci, unukama, trudeći se ne spominjati svoje intimne tragedije (o kojima se puno pisalo). Pričala je o svome poslu i nekako kao da ga je relativizirala i ''svodila račune'', rekavši da je u životu ionako sve prah i pepeo, da preostaju samo male stvari, malo razgovora ugodnih i malo ljubavi... Ali nije samo o sebi pričala. Spadala je u one koje zanima i sugovornik, voljela je upoznavati nove ljude i prilazila bi onima kod kojih bi intuitivno osjetila nekakvu 'kemiju'. Ili prepoznavanje. Iako sam priije toga priželjkivala intervju s njom, na koncu je više pitanja postavila ona meni, nego ja njoj.

Pred početak koncerta zapjevušila je raširivši ruke: "Sad će Arsen: Ono sveee što znaš o meeeeniii", veseleći se djetinje još jednom njegovom koncertu i šeretski se smiješeći. Kad smo se rastajale, rekla sam joj da mi je žao što nisam imala diktafon, no, ona je odvratila da medijski nastupi njoj ionako nisu tako bitni te da mnogo više radosti nalazi u ovakvim intimnim susretima.

Bilo je to prošlog ljeta. Ovog ljeta, po prvi put, neće se pojaviti na Amadeo sceni (sebe je zvala 'inventar' i pohvalila se da nijednom nije izostala) i nećemo je više susretati po ulicama i kafićima. Ostaju nam uspomene i njene vječne fotografije. Marija je utkana u tlo Zagreba i u svaku poru njegovih fasada.

Počivala u miru!


.......

 

.......

 Marija Braut rođena je 7. kolovoza 1929. u Celju. Fotografijom se bavila od 1967. Od 1967.-1970. bila je učenica i suradnik majstora fotografije Toše Dabca. Prva samostalna izložba 1969. sPetrom Dabcem u Galeriji SC u Zagrebu. Članica je ULPUH-a od 1969. Održala je preko 100 samostalnih izložbi i sudjelovala na brojnim skupnim izožbama u zemlji i inozemstvu. Surađivala u dnevnim listovima, časopisima, katalozima likovnih umjetnika i drugim publikacijama. Godine 1972. nagrađena je Nagradom grada Zagreba.

Njena zadnja velika izložba održana je u srpnju prošle godine u Umjetničkom paviljonu. Izložbu je činilo stotinjak fotografija od kojih je gotovo osamdeset do tada neizlagano. Naime, namjera Umjetničkog paviljona bila je pokazati publici do sada nepoznate i rjeđe izlagane Marijine fotografije Zagreba. Naglasak pri izboru stavljen je na privatnu arhivu fotografkinje te na foto-arhivu Muzeja grada Zagreba u kojoj se nalazi nekoliko tisuća negativa koje je Marija Braut darovala Muzeju grada Zagreba. Višemjesečnim pomnim odabirom selektirano je stotinjak negativa i kontakt-kopija koji “bacaju” pogled na grad kakav pamte samo starije generacije Zagrepčana. Izložba je, ujedno, bila poklon Umjetničkog paviljona  fotografskoj ikoni za njen 85. rođendan!


 

 

 

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

elizabeta hrstić, tošo dabac, fotografija, arsen dedić, in memoriam, marija braut