Sport

JASNA PORUKA: Žarko Puhovski: Dinamo i HNS treba protresti, a Jovanović nije pobjednik jer ništa nije ni napravio

'Događaje oko Mamića ne treba gledati politički.'

Piše: Ivan Klarić

Smatram da ovu priču ne treba gledati politički. Zdravko Mamić naprosto nije politički subjekt. On vodi nogometnu organizaciju, kontrolira ju, a tu nogometnu organizaciju treba ozbiljno protresti. I to ne samo zbog ovoga što je danas pokrenuto nego i zbog reakcija na pozdrave 'Za dom, spremni' i slično, kaže u razgovoru za PolitikaPlus politički analitičar Žarko Puhovski.

 

Policijski odjel za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala u četvrtak je zbog mita i utaje poreza pretresao kuće braće Mamić, kojima je navodno pomagao neimenovani poreznik, ali i prostorije Dinama i Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) gdje su potvrdili da je "predmet obrade" i izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović, no Zdravko Mamić je iz slovenskih Moravskih Toplica poručio da je riječ o lažima te da politički vrh "izmišlja afere domoljubima".

 

Nakon što je Uskok ranije u četvrtak potvrdio da protiv braće Mamić provodi "hitne dokazne radnje" zbog sumnje na primanje i davanje mita, utaju poreza i drugih davanja te zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, u kojima je osim čelnika Dinama navodno sudjelovala i službena osoba Porezne uprave, HNS je potvrdio da je u slučaj umiješan i Vrbanović, izvršni direktor krovne nogometne organizacije u kojoj je Zdravko Mamić prvi dopredsjednik.

 

I dok građani čekaju što će se dogoditi s najmoćnijim čovjekom hrvatskog nogometa, bivši ministar Željko Jovanović jutros nije skidao osmijeh s lica.

 

- Na žalost, možemo reći da kao što je država bila pojedinim strankama bankomat iz kojeg su uzimali novac za osobne i stranačke potrebe, ja bih se usudio reći da je izgleda, a to će istraga pokazati, kako se čini, Dinamo služio kao bankomat braći Mamić. Najbolje to vidimo po tome u kojoj mjeri se sport ogadio ljudima, dovoljno je doći na utakmice Dinama i vidjeti sramotno prazan stadion. Mislim da to sve govori, rekao je bivši ministar.

 

Jovanović je kao ministar o hrvatskom nogometu govorio kao o "močvari koju treba isušiti", a danas dodaje kako tada nije bio ni svjestan do koje je mjere bio u pravu. "Jer, ako istraga potvrdi navode o utaji poreza, mitu i korupciji, imamo tu i slučaj Šukera i kladioničarske mafije, onda je to dokaz da sam bio u pravu", rekao je Jovanović.

 

Kazao je i kako ga žalosti što se uskočke istrage neprestano dovode u vezu s izborima. "Izbori su stalno. Ja vjerujem u institucije ove države. Hrvatska je danas puno sređenija nego prije tri godine, zahvaljujući ovoj vladi i vjerujmo organima državne vlasti koji rade svoj posao. Temeljem tog posla ćemo vidjeti koji će biti rezultati istrage i sve što slijedi nakon toga. Ja sam zadovoljan jer se pokazuje da nitko ne može nekažnjeno utajivati porez", poručio je Jovanović.

 

No, Puhovski ne smatra Jovanovića nekom vrstom pobjednika nakon svega.

 

- Željko Jovanović u dvije i pol godine mandata na tom polju nije ništa napravio. I ne može se smatrati pobjednikom, na kraju će Žarko Puhovski.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

željko jovanović, zdravko mamić, žarko puhovski