Mojbiz

PORUKA PREMIJERA: Zoran Milanović: Hrvatska mora biti otvorena zemlja, spremna na konkurenciju

Mi smo mala zemlja i moramo biti otvorena zemlja te spremni na konkurenciju. Ako se zatvorimo u sebe, degenerirat ćemo ekonomski.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Vlade Zoran Milanović izjavio je u petak u Osijeku kako hrvatsko gospodarstvo nakon tri i pol godine ima pozitivne pokazatelje, ali, dodao je, Hrvatska se ne smije zatvoriti u sebe, nego mora biti otvorena prema Europi i svijetu, spremna na konkurenciju.

Na proslavi 25. obljetnice osječke poljoprivredno-prerađivačke tvrtke "Žito" d.o.o. premijer Milanović je rekao kako, nakon tri i pol godine, gospodarstvo ide naprijed, ljudi se malo više zapošljavaju, a raste trgovina, čak i građevinski sektor.

"Mi smo mala zemlja i moramo biti otvorena zemlja te spremni na konkurenciju. Ako se zatvorimo u sebe, degenerirat ćemo ekonomski", poručio je premijer Milanović, dodajući kako nema razloga da hrana koja se tu proizvodi i prerađuje ne bude svjetske kvalitete.

Ocijenio je da Hrvatska s takvim tvrtkama "ide naprijed", a zadaća je vlasti da im ne stoji na putu i da ih u tome ne ometa, nego da stvara infrasturkuturu i poticaj za rad.

Vlasnik tvrtke Marko Pipunić rekao je kako tvrtka u sljedeće dvije godine u regiji u kojoj djeluje namjerava uložiti oko milijardu i pol kuna, čime će generirati oko milijardu kuna novog prihoda te zaposliti 250 do 300 djelatnika.

Uloga gospodarstvenika je da stvara novu vrijednost, a državnika da dobro gospodari novcem prikupljenim od poreza i stvara dobru infrastrukturu gospodarstvenicima, ocijenio je Pipunić.

Na svečanosti su bili ministri gospodarstva i poljoprivrede Ivan Vrdoljak i Tihomir Jakovina.

Premijer Milanović i ministri danas su u Čepinu, u blizini Osijeka, obišli Poslovni centar "Ovčaru", gdje se grade nove investicije tvrtke "Žito", među kojima i pogon za proizvodnju pršuta, trajnih kobasica i salama te suhomesnatih proizvoda u komadu.

Projekt izgradnje novih pogona kandidiran je na natječaju za novac Europskog fonda za ruralni razvoj, a završetak gradnje očekuje se krajem ove ili početkom iduće godine.

Ministar Vrdoljak izjavio je novinarima da smo u tranziciji gdje iz gospodarstva temeljenog na javnoj potrošnji prelazimo na ono koje donosi nove proizvode i inovacije i koje mora biti konkuretno diljem svijeta. Dodao je kako, po industrijskoj strategiji, prerađivačka industrija treba rasti u prve dvije godine po jedan posto, a nakon toga od 2,5 do četiri posto, što bi do 2020. godine trebalo rezultirati otvaranjem 83 tisuće radnih mjesta u industriji Hrvatske.

Ministar Jakovina izjavio je kako za stvaranje visokokvalitetnih proizvoda Hrvatska treba iskoristiti svoje mogućnosti u sirovinskoj bazi i primarnoj poljoprivrednoj porizvodnji, ocijenivši kako dobro pripremljeni projekti mogu generirati dodanu vrijednost i odraziti se na rast BDP-a.

Ocijenio je kako prvi natječaj za korištenje novca iz programa ruralnog razvoja pokazuje iznimno veliko zanimanje OPG-a, obrta i tvrtaka te da ima dosta dobrih projekata, a natječaj će se ponavljati u rujnu te iduće godine.

Tvrtka "Žito" trenutačno zapošljava oko 1500 radnika, raspolaže s obradviim površinama od 22 tisuće hektara, a s kooperantima obradiva površina je oko 90 tisuća hektara. Tvrtka posjeduje silose kapaciteta 300 tisuća tona, šest svinjogojskih farmi i dvije farme muznih krava te tri farme tovne junadi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ekonomija, gospodarstvo, zoran milanović, hrvatska