Svijet

KAKO DALJE: Summit eurozone u utorak, Juncker se savjetuje sa čelnicima

Hitni sastanak španjolske vlade zbog rezultata grčkog referenduma.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk potvrdio je u nedjelju navečer da je sazvao summit eurozone za utorak popodne na kojem će se razgovorati o ishodu grčkog refernduma, a predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker je najavio telefonsku konferenciju predsjednika eurosummita, euroskupine i Europske središnje banke u ponedjeljak ujutro.

"Sazvao sam summit eurozone u utorak navečer u 18 sati kako bismo razgovorali o situaciji nakon referenduma u Grčkoj", priopćio je Tusk.

"Europska komisija prima na znanje i poštuje rezultate referenduma u Grčkoj", kaže se u kratkom priopćenju Europske komisije.

Dodaje se da se "predsjednik Juncker večeras i sutra konzultira s demokratski izabranim čelnicima 18 ostalih članica euroozone kao i s čelnicima institucija EU-a.

Juncker će u ponedjeljak ujutro imati telefonsku konferenciju s predsjednicima eurosummita (Donald Tusk), euroskupine (Jeroen Dijsselbloem) i Europske središnje banke (Mario Draghi), a u utorak će se obratiti Europskom parlamentu u utorak, kaže se u priopćenju Europske komisije.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz obratio se javnosti video porukom, u kojoj je bio vrlo kritičan prema grčkoj vladi, istodobno naglašavajući da se mora poštovati glasovanje grčkog naroda.

"Obećanje premijera Aleksisa Ciprasa da će "ne" na referendumu ojačati poziciju Grčke po mojem mišljenju nije točna. Ostalih 18 zemalja eurozone složilo se oko prijedloga, kojemu je grčki naroda sada rekao ne. Sada je na grčkoj vlada da odmah iznese razuman i moguć prijedlog koji će biti prihvatljiv za 18 ostalih članica", rekao je Schulz.

Također je izjavu grčkog ministra financija Janisa Varufakisa da će banke u Grčkoj sutra biti otvorene, nazvao "opasnom".

Istaknuo je da bi se na summitu eurozone trebalo razgovarati i o programu humanitarne pomoći grčkom narodu kako "umirovljenici, đaci, siromašni" ne bi plaćali cijenu zbog situacije u koju ih je dovela grčka vlada.

"Stoga očekujem od grčke vlade razuman i moguć prijedlog u sljedećih nekoliko sati, a ako toga ne bude, bojim se da ulazimo u vrlo dramatično razdoblje", rekao je Schulz.

Hitni sastanak španjolske vlade zbog rezultata grčkog referenduma

Španjolska konzervativna vlada, koja od Grčke potražuje 26 milijardi eura, sazvala je za jutro hitan ministarski sastanak nakon što je u nedjelju navečer postalo jasno da su Grci na referendumu rekli "ne" uvjetima vraćanja duga kreditorima.

Predsjednik španjolske vlade Mariano Rajoy istaknuo je da će se u ponedjeljak "rano ujutro" sastati s potpredsjednicom vlade te ministrima gospodarstva, financija, industrije, rada i poljoprivrede kao i državnim tajnicima s kojima će analizirati ishod grčkog referenduma.

Španjolska je posudila Grčkoj 26 milijardi eura od ukupno 240 milijardi koliko je iznosio zajednički program pomoći Europske komisije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

U nedjelju je Rajoy istaknuo da "rezultat grčkog referenduma može utjecati na Španjolsku i EU, no puno manje nego da njegova vlada nije provela reforme". Nadao se da će Grci glasovati za sporazum s kreditorima, što se nije dogodilo.

Krajem godine se u Španjolskoj održavaju parlamentarni izbori, a gospodarska kriza i korupcijski skandali ugrozili su popularnost vladajuće Pučke stranke.

Sestrinska stranka grčke Sirize, Podemos, ostvarila je zapažen rezultat na regionalnim i lokalnim izborima u svibnju, osvojivši mjesto gradonačelnice Madrida.

Vladajući konzervativci uživaju potporu 23 posto birača, oporbeni socijalisti lijevog centra PSOE 22,5 posto, a Podemos koji se protivi mjerama štednje 21,5, pokazuje anketa objavljena u subotu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

španjolska, eurozona, grčka