Svijet

DVA SCENARIJA: Grčka treba drastično poboljšati svoj prijedlog ili na pet godina izići iz eurozone

Njemačka traži da Grčka znatno poboljša svoj reformski program.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Njemačka traži da Grčka znatno poboljša svoj reformski program ili da na pet godina napusti eurozonu i restrukturira svoj dug, objavio je u svom nedjeljenom izdanju Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), pozivajući se na interni dokument njemačkog ministarstva financija.

 

List piše da je njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble došao u subotu u Bruxelles na krizni sastanak euroskupine o Grčkoj s tim dokumentom.

 

FAZ citira dokument u kojem se kaže da u grčki prijedlog reformi nije dovoljan i ne jamči modernizaciju zemlje, ekonomski rast i održivi razvoj na dulji rok. "Stoga, uvjeti za novi program pomoći na tri godine u okviru Europskog stabilazcijskog mehanizma nisu ispunjeni", citira list taj dokument. Prema tom dokumentu, razmatraju se dva scenarija - jedan je da Grčka brzo i drastično poboljša svoje reformske prijedloge, a drugi da iziđe iz eurozone na pet godina i restrukturira svoj dug. U tom slučaju Grčka bi mogla računati na humanitarnu i tehničku pomoć.

 

Grčka strana međutim demantira postojanje toga dokumenta.

 

Ministri financija 19 zemalja eurozone, koji su se u subotu okupili na izvanrednom sastanku o Grčkoj, nakon skoro pet sati rasprave nisu se primakli dogovoru koji bi otvorio put prema pregovorima o novom paketu pomoći Ateni.

 

Doznaje se da su članice eurozone jako podijeljene oko Grčke. Njemačka, Nizozemska, Finska, tri baltičke zemlje, Slovačka i Slovenija zagovaraju tvrdi pristup i čini se da bi pristale na izlazak Grčke iz eurozone. Dio zemalja je iziritran pristupom grčke vlade, ali iz svojih unutarnjih razloga pokazuju više fleksibilnosti. To su Italija, Španjolska, Portugal, Irska, Austrija i Belgija. Jedino Francuska daje otvorenu potporu Grčkoj.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

njemačka, grčka, eurozona