Svijet

STRAVIČAN POKOLJ: IS objavio novu snimku pokolja u Tikritu

Na snimci se vide šijitski zarobljenici koji iskaču iz kamiona, a potom su poredani u jarku kako bi ih se jednog po jednog likvidiralo.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Radikalna sunitska skupina Islamska država (IS) objavila je novu snimku pokolja u Tikritu u kojem je u lipnju 2014. u spomenutom gradu na sjeveru Iraka likvidirano više stotina vojnika, uglavnom šijita, prenosi u nedjelju AFP.

 

Više od 1700 mladih novaka zarobljeno je u vojnoj bazi Speicher u blizini Tikrita i pogubljeno na više mjesta, uključujući i bivšu predsjedničku palaču.

 

Video od 22 minute objavljen u subotu na džihadističkim forumima montaža je starih i novih snimki te prikazuje na stotine egzekucija koje bacaju novo svijetlo na razmjere tog pokolja.

 

Na snimci se vide šijitski zarobljenici koji iskaču iz kamiona, a potom su poredani u jarku kako bi ih se jednog po jednog likvidiralo.

 

Pokolj se nastavlja noću i vide se snimke kako se tijela bagerom slažu na hrpu.

 

Gotovo 600 posmrtnih ostataka ekshumirano je nakon što su snage iračke vlade i pridružene snage vratile Tikrit pod svoju kontrolu u travnju ove godine. No, brojna su tijela bačena u Tigris.

 

"Ovo je poruka upućena cijelom svijetu, a posebice psima Rafide (protivnika kalifata, tj. šijitima). Objavljujem im naš povratak", izjavio je u videu neimenovani vođa IS-a.

 

Snimka je objavljena četiri dana pošto je sud u Bagdadu 24 muškarca osudio na smrtnu kaznu vješanjem zbog pokolja u Tikritu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sirija, pokolj, isil