Svijet

JENOGLASAN DOGOVOR: Postignut dogovor oko Grčke: Pomoć stiže, ali uz to moraju ići i reforme

Postigli smo sporazum, dugo je trajalo, ali uspjeli smo. Neće biti Grexit-a, kazao je Juncker.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Čelnici eurozone uspjeli su nakon cijele noći pregovora, na maratonskom summitu u Bruxellesu, postići dogovor o Grčkoj, potvrdio je u ponedjeljak ujutro predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

 

Čelnici Eurozone postigli su dogovor o vraćanju grčkog duga nakon maratonskih pregovora, izjavio je belgijski premijer Charles Michel. "Neće biti Grexita", potvrdio je i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, referirajući se na negativna predviđanja da će Grčka morati napustiti euro. Šefica MMF-a Christine Lagarde kazala je kako je dogovor "korak prema ponovnom građenju povjerenja".

 

"Summit eurozone postigao je jednoglasan dogovor", poručio je na twitteru Donald Tusk. U kratkoj poruci se dodaje da je sada sve spremno za novi program financijske pomoći iz Europskog stabilizacijskog mehanizma i da će Grčka dobiti financijsku pomoću za ozbiljne reforme.

 

Nešto ranije, nakon više od 17 sati pregovora, prvi je belgijski premijer Charles Michel poslao je kratko poruku na twitteru da je postignut dogovor.

 

Sastanak čelnika 19 zemalja eurozone, koji je započeo u nedjelju popodne, najčešće je vođen u užem krugu u kojem su njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Francois Hollande, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i ciparski premijer Aleksis Cipras pokušavali dogovoriti kompromis koji bi onda bio predstavljen svim čelnicima.

 

Podloga za pregovore je dokument na četiri stranice, koji su pripremili ministri financija eurozone u subotu i nedjelju. U tom su dokumentu, prema zadnjim informacijama, za Grčku sporna dva pitanja - predaja grčke imovine od 50 milijardi eura vanjskom i neovisnom fondu, koji bi postupno privatizirao tu imovinu i ti prihodi bi se koristili za smanjenje grčkog duga te pitanje daljnjeg sudjelovanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u novom programu financijske pomoći.

 

Oko 7.00 sati u ponedjeljak ujutro summit je napustio slovenski premijer Miro Cerar zbog posjeta Ljubljani glavnog tajnika NATO-a, a nakon njega otišla je i predsjednica Litve Dalia Grybauskaite.

 

Cerar je rekao da je ovlastio nizozemskog premijera Marka Ruttea da brani njegova stajališta te da je ostalo jedno neriješeno pitanje. Grybauskaite je rekla na odlasku da je dogovor blizu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

eurozona, grčka, dogovor