Hrvatska

PREDSJEDNICA: Kolinda Grabar Kitarović nakon cijelonoćnog ribarenja: Važna je modernizacija ribarskih brodova

Predsjednica cijelu noć provela s ribarima. 'Nije joj bilo teško prebirati ribu'.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nakon noćnog ribarenja u zadarskom akvatoriju na kočarici Sin Kali I. predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović rano jutros vratila se s ribarskom posadom u Kali, a u izjavi novinarima istaknula je važnost modernizcije ribarskih brodova, te reguliranje statusa i prava ribara.

 

Predsjednica je s ribarima iz Kalija na otoku Ugljanu koćaricom, u vlasništvu Mate Lukina, krenula u ribolov sinoć oko 20,30 sati.

 

"Vidim da su ribari zadovoljni ulovom, i ja sam zadovoljna. Divim se tim ljudima, cijelu noć strpljivo smo čekali. Uvjeti su bili idealni, ali mogu samo zamisliti kako je ribarima po kiši, vjetru i hladnoći", izjavila je jutros Grabar Kitarović po povratku u Kali.

 

"Modernizacija brodova jedan je od ključnih aspekata na kojima moramo raditi, ali koliko čujem od ribara, stvari idu na bolje. Najveći su problemi s registracijom, s resornim Ministarstvom, u reguliranju statusa i prava, vrijeme koje je potrebno da se dobiju dozvole", dodala je hrvatska predsjednica.

 

Vlasnik kočarice, ribar Mate Lukina rekao je da je ulovljeno 10 tona inčuna, koji će biti otpremljeni u ribarsku zadrugu Omega 3 u Šopotu pokraj Benkovca. Inčuni će biti smrznuti i izvezeni najvjerojatnije na španjolsko tržiste, kazao je.

 

Fotografije prije ukrcaja predsjednice Grabar Kitarović i riberske posade na kočaricu u Kalima objavila je Facebook stranica 'Otoče, volim te'.

 

Prije ukrcaja u Kalima predsjednica je na svom Facebook profilu objavila - "Naše more. Predsjednica se s ribarima koćaricom otisnula na more. Poželimo im dobar ulov !"

 

Prije posjeta Kalima predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović jučer je posjetila Knin, gdje je s predstavnicima grada Kina, Šibensko-kninske županije te zapovjednicima "Oluje" i veteranskim udrugama razgovarala o pripremama za obilježavanje 20. obljetnice osloboditeljske vojno redarstvene operacije "Oluja", 5. kolovoza u Kinu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ribarenje, predsjednica, brodovi