Komentari

KOMENTAR SANJINA ŠPANOVIĆA: Šareni artikl HDSSB izvješene cijene od, pih, milijardu kuna

Vulin i HDSSB su se jako posklizli na bačenu koru banane i neugodno pali.

Piše: Sanjin Španović

"...Šareni artikal, karton i plastika
Crven, zelen, žut, kupuj kao lud
Šareni artikal, lip san ka slika
Nije bitna kvaliteta, samo etiketa..."
(The Beat Fleet - Šareni Artikal)


Eto, sada znamo cijene obje najjače regionalne stranke za ulazak u vlast. Obzirom na naš izborni sustav, zbog teritorijalnog rasporeda izbornih jedinica, i IDS i HDSSB gledat ćemo u idućem sazivu Sabora. Pa su dva mlada predsjednika, Boris Miletić i Dragan Vulin izvjesili cijene na logo svoje stranke, tj. na politički artikl.

 

IDS će kroz, kolokvijalno rečeno svoju, osmu izbornu jedinicu doći do tri ili četiri mandata. Dok će HDSSB kroz, isto kolokvijalno rečeno svoje, četvrtu i petu izbornu jedinicu napraviti, prognozira se, rezultat od četiri do šest mandata. Prema sadašnjim reakcijama i neformalnim razgovorima s njihovim visokim dužnosnicima, sa šest mandata u HDSSB-u bi šampanjac u izbornoj noći tekao u potocima.

 

Vulin i HDSSB su se jako posklizli na bačenu koru banane i neugodno pali. Jesu li uganuli nešto ili slomili pokazat će idući tjedni i njihovi rejtinzi. Jer ovako kako su oni svoju politiku i ambicije iskomunicirali na toj konferenciji za medije, kao najobičnije cijenkanje, jest bio promašaj. Pitanje je samo za koliko kuna - par stotina milijuna ili možda i cijelu milijardu?

Uvjereni su u toj stranci da bi taj rezultat njima omogućio da tada ih netko treba za postizbornu koaliciju. Zato se već par mjeseci tako ponašaju. I kroz tu priču da bez HDSSB-a nema nove stabilne Vlade i većine u Saboru, osim u medijima, plasiraju svoje ideje u obilasku terena po Slavoniji i Baranji među simpatizerima i članovima stranke.

 

Pa su prije nekoliko mjeseci javno rekli svoj prvi uvjet. Traže, jasno je, ministarsku fotelju, i to onu poljoprivrede. Svi odmah govore o političkoj trgovini, no tu nije problem tako velik. Jer zašto se vodi politička utakmica nego zbog borbe za ulazak u vlast. Oni koji govore da su spremni biti konstruktivna oporba zapravo su osuđeni na propast. Primjer su Laburisti koji su ponavljali da oni žele djelovati iz oporbe pa su svoj izborni potencijal morali spašavati ulaskom u proširenu, još uvijek imenom, Kukuriku koaliciju.

 

Tko će glasati za onog koji nema ambiciju vlasti? Isto kao da navijam za klub čiji igrači ne žele svaku utakmicu pobjediti? HDSSB je tako odmah predstavio i osobu za tu fotelju što je prvi puta javno davanje imena s kojim žele participirati u vlasti. Već taj potez bio im je na tankoj liniji uspjeha i neuspjeha.

 

No, činjenica da su tog kandidata, Željka Krajičeka smažno podržale i poljoprivredne udruge i zadruge, oko njih 200-injak čini mi se, te da se o tom političaru (riječ je ipak i o dožupanu Osječko baranjske županije) među stručnjacima u poljoprivrednoj politici govori u pozitivnom tonu bez obzira s kojom stranom pričali, taj potez im je bio dosad vrlo uspješan. Dapače, svog kandidata su medijski dobro isprezentirali kroz par intervjua gdje je on govorio o konkretnim idejama.

 

Čak su i prihvatili u jednom našem razgovoru i ideju da se njihov kandidat za ministra poljoprivrede sučeli i debatira sa samim ministrom Jakovinom. Pogotovo kada njegov šef Milanović glasno vapi za istim takvim političkim sučeljavanjem s Tomislavom Karamarkom.

 

Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin najmlađi je predsjednik neke parlamentarne stranke u Hrvatskoj. S nepunih 30 godina vodi, mnogima zbog Branimira Glavaša odbojnu, ali ipak ozbiljnu organizaciju. I to okružen mladim prvim suradnicima godina kao i on.

 

U emisiji mi je dosad bio dva puta i svaki puta je dosljedno branio stavove oko aktualnih pitanja za koja se zalaže. Jasno, kroz nastupe, ne samo kod mene, napada i SDP i HDZ i ističe HDSSB što mu tim više polazi za rukom obzirom da su u Osijeku ove dvije stranke u koaliciji koja podržava aktualnog gradonačelnika.

 

 

Popularno političko izjednačavanje dviju najvećih stranaka stoga kroz baš tu priču kod Vulina ima smisla i na tome poene on lako dobiva.

 

Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin najmlađi je predsjednik neke parlamentarne stranke u Hrvatskoj. S nepunih 30 godina vodi, mnogima zbog Branimira Glavaša odbojnu, ali ipak ozbiljnu organizaciju. I to okružen mladim prvim suradnicima godina kao i on.

Pa onda na izvanrednim izborima za kvart Jug II u Osijeku, koji broji oko 11 000 stanovnika, dakle kvart velik kao neki srednji gradovi u Slavoniji, HDSSB odnosi relativnu pobjedu pred obje te stranke i najviše mandata. (Iako po rezultatima je jasno da bi lijeva koalicija SDP-a te HNS-a i HSU-a da je tada išla zajedno, a ne odvojeno na dvije liste, odnijela političku pobjedu na tim izborima što, činjenica je ipak nije, pa je HSSB uzeo taj epitet pobjednika.)

 

I tu apetiti i ambicije rastu u toj stranci. Pogotovo među tim mladim i neiskusnom ljudima. Zbog toga je političko posklizavanje u takvoj psihozi lakše. I bilo je pitanje kada će se mladom Vulinu dogoditi. Dogodilo se to eto jučer, u ponedjeljak na izvanrednoj presici.

 

Ponukani naslovnicom i velikim tekstom u Jutarnjem listu oko toga da su spremni koalirati sa obje koalicije nakon izbora, što nije nikakva novost, dapače, medijski je iskomunicirana već javno u toj stranci, nespretno i neiskusno su izletili na megdan javnosti.

 

(Jedino što je vrijedilo u toj priči u tom broju je, po mom mišljenju, odličan komentar kolege Gorana Penića oko šire slike te koalicije i odgovornosti Zorana Milanovića u tom slučaju prema svim manjim strankama). I tako olako spominjajući cifre od stotina milijuna kuna i milijardu kuna, dok Slavonija vapi za svakom lipom - potpuno promašili cijeli gol. Dapače, lopta im je odjetjela na najviše tribine (čitaj: javnosti i medija) i izazvala podsmijeh i zgražanje istih.

 

HDSSB je ne samo nepotrebno napao Istru i IDS koji svoj uvjet od 200-injak milijuna kuna još nije ni javno potvrdio. Napali su oni tako nepotrebno i ulaganja u Istru koja ipak Hrvatskoj, i to centraliziranoj Hrvatskoj nešto i vraćaju kroz punjenje proračuna. Svaka lipa uložena u Istru, slagali se s tim investicijama ili ne, nazivali ih političkim trgovinama, pa čak i reketom ili ne, isplatilavsu se. Pogotovo ona turistička.

 

IDS je, jasno je i zašto, HDSSB-u politički rival. Regionalni uspjesi, pa temeljeni i na političkoj trgovini nekad Nine Jakovčića, a danas Borisa Miletića, njihov su izazov i letvica za preskočiti. Pogotovo jer su teritorijem veći i više mogu tražiti.

 

No, nazvati 200 milijuna kuna za neki projekt danas u Hrvatskoj "običnim kikirikijem", politički je harakiri. I onda na to još kao neki baja reći da njima je to sitniš, da njihov artikl, crven, zelen ili žut, vrijedi milijardu kuna?!? Potpuno je to politički i ljudski promašaj.

 

Na što bi se tih milijardu kuna potrošilo, kako, u kojem razdoblju i što bi se od toga vratilo cijeloj Hrvatskoj i ekonomiji, to su ključna pitanja za, ne milijun, već eto - milijardu kuna, koja su ostala neodgovorena. Koji su to projekti?

 

Zašto nisu rekli da se i oni žele razviti kao Istra, županija s danas najmanjom stopom nezaposlenosti u Hrvatskoj? Zašto nisu to prezentirali kao želju da im se dade prilika da i oni pokažu da znaju s javnim novcem plasirati investiciju i realizirati javni interes?

 

Ne, u HDSSB-u reći će još k tome da Slavonija je na nuli. To im je samo dodatni pucanj u vlastito stopalo, jer onda su i oni sami itekako krivi za to. Što onda rade na vlasti u velikoj Osječko - baranjskoj županiji, velikim, srednjim i malim gradovima u Slavoniji i Baranji, velikim i malim općinama?

 

Na kraju, ako kroz te lokalne sredine oni ne kreću s zidanjem temelja obnove tog dijela Hrvatske i tamošnjim gospodarskim rastom, pa pobogu kako će im se tih milijardu kuna moći odgovorno dati i vjerovati da neće otići u vjetar, već da će se baš to isplatiti i vratiti cijeloj Hrvatskoj? Kako na kraju jedan političar, mlad i ozbiljan, o tim ciframa može tako slobodno se izražavati i razbacivati bez ikakve podloge?

 

Vulin i HDSSB su se jako posklizli na bačenu koru banane i neugodno pali. Jesu li uganuli nešto ili slomili pokazat će idući tjedni i njihovi rejtinzi. Jer ovako kako su oni svoju politiku i ambicije iskomunicirali na toj konferenciji za medije, kao najobičnije cijenkanje, jest bio promašaj. Pitanje je samo za koliko kuna - par stotina milijuna ili možda i cijelu milijardu?

 

Ovaj tekst je preuzet s Facebook stranice autora Emisija Veto. Autor teksta Sanjin Španović, dugogodišnji je novinar i reporter koji je za gotovo sve hrvatske medije izvještavao diljem Hrvatske, ali i iz više od pedeset zemalja svijeta na nekoliko kontinenata. Trenutno je urednik i voditelj emisije Veto na Jabuci TV, trenutno jednog od po gledanosti i utjecaju najbrže rastućih društveno političkih talk showa u Hrvatskoj.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sanjin španović, dragan vulin, hrvatska, ids, hdssb