Hrvatska

ANALIZA: Kolinda Grabar Kitarović - rješenje za probleme u BiH?

'Predsjednicu treba angažirati zbog naklonosti koju uživa u BiH, i zbog utjecaja što ga ima u euroatlantskm strukturama.'

Piše: Ivan Klarić

Dobro došla kraljice Balkana i nado Bosne i Hercegovine, kazala je uz srdačni pozdrav hrvatskoj predsjednici Kolinda Grabar Kitarović Hatidža Mehmedović, predsjednica udruge "Majke Srebrenice".

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, uz ministricu Vesnu Pusić, predvodila je hrvatsko izaslanstvo na središnjoj komemoraciji posvećenoj Bošnjacima ubijenim u genocidu 1995. godine.

Po dolasku u Srebrenicu Grabar-Kitarović i Pusić su se uputile u memorijalni kompleks u Potočarima gdje su ih dočekali načelnik općine Ćamil Duraković i predstavnici udruga koje okupljalju preživjele Srebreničane i članove obitelji ubijenih.

Na svakom koraku se, prema javljanju medija, mogla osjetiti blagonaklonost prisutnih prema hrvatskoj predsjednici.

- Hrvatska ponovno ima velik politički kapital u Bosni i Hercegovini. Svi koji u Bosni i Hercegovini žele europsku i euroatlantsku perspektivu logično u hrvatskoj predsjednici vide saveznika. Predsjednica je neposredno prije dolaska u Srebrenicu dala izvrstan intervju Aljazeera Balkan televiziji,i time je očito pridobila dodatne simpatije Srebreničana, kaže nam politički analitilar Davor Gjenero i dodaje.
 
- S političkim kapitalom je uvijek problem to što se on vrlo brzo i vrlo lako troši. Hrvatska mora relativno brzo osmisliti kako namjerava pomoći Bosni i Hercegovini, a svaka racionalna politika u toj će političkoj akciji predsjednicu snažno angažirati, i zbog naklonosti koju uživa u BiH, i zbog utjecaja što ga ima u euroatlantskm strukturama, na kraju će Gjenero.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

davor gjenero, bih, kolinda grabar kitarović