Komentari

KOMENTAR SANJINA ŠPANOVIĆA: Bahati Dekan je nesposobnošću zasjenio plagijat i sada mora biti smijenjen

Poštivanje procedure temelj je demokracije i poštivanja pravne države.

Piše: Sanjin Španović

"Oni su mali, ali su veliki... Odnosno hoću reći, nisu više mali, ali su dosta veliki da ne budu mali!"
(Hrvoje Hitrec, Smogovci)

 

Ili da vam približim: On je kriv, ali je nevin. Odnosno hoću reći, nije potpuno nevin, ali (netko drugi sada) je dovoljno kriv, da (on) bude nevin. Njegova krivnja pala je tako u drugi plan. Nije bitno to što je, rekla je i sutkinja obrazlažujući presudu, čak 70 posto rada napisana prije godinu dana doslovno kopirana u taj kasniji diplomski rad Milijana Brkića, glavnog tajnika HDZ-a i prvog operativac te stranke.

 

Šustina svega je sada ipak da je odluka o oduzimanju diplome poništena i to zbog proceduralne pogreške. A poštivanje procedure je temelj je demokracije i poštivanja pravne države. A ona je ovdje izgubila na testu i u sustav te pravne običan građanin ponovno s pravom sumnja. I s pravom razvija nepotrebne teorije zavjere.

 

Netko je za to kriv, netko za to mora odgovarati.

 

Prije nego što se počne razmišljati o žalbi i zadovoljavanju i prava i pravde, dakle vjere u sustav. A krivac je očito je iz daljnjeg obrazloženja presude - dekan policijske akademije. Kada slušam sutkinju kako se taj čovjek izblamirao u glavi si vizualiziram legendarni filmski lik kapetana Erica Lassarda, zapovjednika kultne Policijske akamdemije. Nesposobnog i senilnog starca kojem ništa nikada nije išlo za rukom.

 

Šustina svega je sada ipak da je odluka o oduzimanju diplome poništena i to zbog proceduralne pogreške. A poštivanje procedure je temelj je demokracije i poštivanja pravne države. A ona je ovdje izgubila na testu i u sustav te pravne običan građanin ponovno s pravom sumnja. I s pravom razvija nepotrebne teorije zavjere.

Koji eto kod nas nije mogao poštivati ni vlastiti pravilnik i donijeti tako jednostavnu odluku o osnivanju povjerenstva. Hej, jednog običnog povjerenstva, tako da stvar bude po proceduri. Ali onda, slušajući obrazloženje shvatim: Još gore, ovaj naš Lassard je zapravo i bahat.

 

Sutkinja je jasno rekla kako na njezin zahtjev dekan policijske akademije nije poslao traženu originalnu dokumentaciju o ovom slučaju. Ni zapisnik, ni odluku, ni radove. Dapače, bio je toliko slobodan da je poslao tek preslike (?!?) radova Milijana Brkića i onog od godinu dana prije. Da, kaže sutkinja, iz toga se zaista vidi da je 70 posto rada plagirano, kopirano.

 

Ali ona u to nije mogla ući jer nije mogla doći dalje od samo uvoda u pravo, a to je temelj svega, već spomenuto poštivanje procedure. I tu se već može diskutirati o nečijoj (ne)sposobnosti. Hoće li on sada odgovarati? Hoće li snositi sankcije? Dati ostavku ili mandat na raspolaganje? (Dobro, pih, ovo posljednje nemojmo ni pomišljati. Pa tko zapravo danas u Hrvatskoj razmišlja tako odgovorno da daje mandat na raspolaganje?)

 

Tim više što je nedavno jedan drugi slučaj, onaj Bandićevog intimusa Roberta Ljutića iz skupine tih plagiranih diploma na Upravnom sudu prošao kao zaista plagijat i odluka je bila da je diploma legitimno oduzeta. Jer je dokumentacija u tom slučaju bila uredna, procedura poštivana i odluka po pravilniku. Nije sud kriv što je tuženik, policijska akademija na čelu s dekanom sve zeznula na samom početku. I u svojoj bahatosti i nesposobnosti se pošteno izblamirala.

 

Tko im je sada kriv što su se javili i oni koji slažu mnoge teorije zavjere, pa idu toliko daleko da sutknju već prozivaju, plačem od smijeha, kandidat HDZ-a za ministricu pravosuđa?! Zeznuo je dakle taj, bahat i nesposoban dekan. A njegovo ime je dr. sc. Joško Vukosav. I zato je sada sve na ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću i ravnatelju policije Vladi Dominiću. Njegovom smjenom, ako ih ostavka dotičnog dr. sc. Joška Vukosava ne dočeka kojim čudom na njihovim radnim stolovima, pokazat će da prihvaćaju odgovornost svog resora za gubitak povjerenja u sustav. I da se nesposobnost ne tolerira.

 

I zato dekan mora pokupiti stvari iz svog ureda te otići s tim kutijama. Zajedno s akvirijem sa zlatnom ribicom, ako je ima kao kapetan Eric Lassard. Tek tada se može razmišljati i o žalbi, te pravo može možda i zadovoljiti pravdu, a nesposobnost nestati kao glavna egida.

 

Ovaj tekst je preuzet s Facebook stranice autora Emisija Veto. Autor teksta Sanjin Španović dugogodišnji je novinar i reporter koji je izvještavao iz više od pedeset zemalja svijeta na nekoliko kontineta. Urednik je i voditelj emisije Veto na Jabuci TV, trenutno jednog od po gledanosti i utjecaju najbrže rastućih društveno političkih talk showa u Hrvatskoj.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska, SANJIN ŠPANOVIĆ, SUD, POLICIJA, DIPLOMA, MILIJAN BRKIĆ