Zdravlje

KBC OSIJEK: HUBOL: Milijun stanovnika ostaje bez zavoda za dermatovenerologiju

Ukidaju jedinu dermatovenerološku ustanovu u istočnom dijelu Hrvatske, praktički do Zagreba, koja je u mogućnosti hospitalizirati teže dermatovenerološke bolesnike.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) upozorila je ponedjeljak da se pod okriljem netransparentnog prijedloga Pravilnika o ustroju i sistematizaciji pokušava ukinuti Zavod za dermatovenerologiju na osječkom KBC-u, čime će gotovo milijun stanovnika ostati bez samostalnog zavoda na kojemu se mogu liječiti teški dermatološki bolesnici.

 

Nakon što je osječkom Zavodu za dermatovenerologiju prvo smanjen broj kreveta s 21 na 13, a sada ga se pripaja Zavodu za kliničku imunologiju, hematologiju i upalne reumatske bolesti, osječka Dermatovenerologija gubi identitet i praktički nestaje kao struka, upozoravaju u HUBOL-u.

 

"Ukidaju jedinu dermatovenerološku ustanovu u istočnom dijelu Hrvatske, praktički do Zagreba, koja je u mogućnosti hospitalizirati teže dermatovenerološke bolesnike. Na ovaj je način gotovo milijun stanovnika istočne Hrvatske diskriminirano u odnosu na druge stanovnike Republike Hrvatske", ističe se u priopćenju.

 

U HUBOL-u smatraju da će to dovesti do teške diskriminacije dermatoveneroloških pacijenata kojima je nerijetko potrebna složena terapija, poput biološko-imunosupresivnog liječenja.

 

Posebno upozoravaju na netransparentnost prijedloga bolničkog pravilnika kojim se predlaže ukidanje tog zavoda, a koji "nije potpisan i ne zna se tko mu je autor". Sporni prijedlog pravilnika sastavio je osječki KBC i poslao u Ministarstvo zdravlja na potvrdu, nakon čega bi ga trebalo usvojiti sanacijsko vijeće osječkog KBC-a.

 

Pokušaj ukidanja dermatoveneroloških zavoda ili klinika na KBC-ima dosad je, kažu, nezabilježena praksa u Hrvatskoj. "To nije zabilježeno niti na jednom KBC-u u Hrvatskoj, osim u osječkom, što otvara niz drugih nedoumica i veliki razlog za brigu, osobito u stručnim krugovima jer je očito da ono što vrijedi za sve kliničke bolničke centre u Hrvatskoj ne vrijedi za KBC Osijek". Ističu i kako se Zavod za dermatovenerologiju KBC-a Osijek odlikuje visokom razinom stručnosti i opsegom posla, zbog čega bi se Uprava osječkog KBC-a trebala truditi da im vrati status klinike.nUmjesto toga događa se upravo suprotno - Zavod s dugogodišnjom tradicijom praktički ukida i pripaja odjelu za reumatske bolesti unutar većeg zavoda Klinike za unutarnje bolesti.

 

U priopćenju se izražava i zabrinutost da će ovim činom velikim dijelom biti zakinuti i studenti Medicinskog fakulteta u Osijeku, s obzirom da je KBC Osijek nastavna baza Medicinskog fakulteta u Osijeku. Stoga se postavlja pitanje buduće kvalitete nastavnog procesa iz kliničkog predmeta dermatologije na „nesamostalnom“ odjelu dermatovenerologije, što predstavlja presedan u odnosu na ostale medicinske fakultete u našoj zemlji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

deratologija, kbc osijek, kbc, hubol