Znanost

USPJEH: NASA-ini znanstvenici otkrili su novi egzoplanet, najsličniji Zemlji

Službeni naziv novootkrivenog planeta je Kepler-452b, a otkriven je teleskopom Keple.

Piše: PolitikaPlus/Hina

NASA-ini znanstvenici otkrili su novi egzoplanet, najsličniji Zemlji od svih dosad otkrivenih ekstrasolarnih planeta, objavila je NASA.

Službeni naziv novootkrivenog planeta je Kepler-452b, a otkriven je teleskopom Kepler, uz čiju pomoć stručnjaci nastoje otkriti planete unutar naseljive zone na kojima se može pronaći voda. Planet je 60 puta veći od Zemlje i od nje je udaljen 1400 svjetlosnih godina. To znači da bi mogao imati dvostruko snažniju gravitaciju od našeg planeta i vrlo gustu atmosferu, no za otkrivanje njezine gustoće bit će potrebni sofisticiraniji teleskopi, kažu znanstvenici.

"Po mom mišljenju, ovo je najsličniji planet Zemlji dosad otkriven", rekao je astronom Jon Jenkins te dodao da Kepler-452b kruži oko zvijezde stare oko šest milijarda godina. Taj put prijeđe za 385 dana, što je vrlo slično vremenu potrebnom da naš planet prijeđe put oko Sunca, 365 dana. Taj podatak znanstvenike navodi na zaključak da bi površinske temperature mogle biti povoljne za postojanje tekuće vode, što je jedan od uvjeta za potencijalni život na njemu.

Geolozi koji su proučavali podatke o novom planetu tvrde da postoji i mogućnost postojanja aktivnih vulkana na njegovoj površini i da je vjerojatno stjenovit, rekao je Jeff Coughlin s kalifornijskog intistuta SETI.

"Otkriveni planet najsličniji je Zemlji od svih koje smo dosad otkrili. Znamo da život na našem planetu ovisi o fotosintezi biljaka, a Kepler 452b prima više energije od svoje zvijezde, što znači da bi na njemu biljke mogle opstati", rekao je na konferenciji za novinare Jon Jenkins.

Na NASA-inom popisu potencijalnih egzoplaneta što ih je otkrio teleskop Kepler ukupno je 4696 ekstrasolanih planeta, a od 2009., kad se počeo koristiti u potrazi za planetima izvan našega sunčevog sustava, njime je otkriveno više od 150.000 zvijezda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZEMLJA, PLANET, NASA