Hrvatska

KRITIKE: Davor Gjenero: Josip Leko nema niti znanja niti sposobnosti za predsjedanje Saborom

'Drzak odnos prema izabranom Predsjedniku govori o nedostatku političke kulture.'

Piše: Ivan Klarić

Ne prestaju reakcije na sukob predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika Sabora Josipa Leke.

Da podsjetimo, na izvanrednoj sjednici Sabora na kojoj se raspravljalo i glasovalo o istupanju naše zemlje iz Arbitražnog sporazuma sa Slovencima, htjela je biti i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, koja je zbog toga nazvala predsjednika Sabora Josipa Leku.

Leko joj je poručio da prema poslovniku može sjednicu pratiti samo kao gledateljica s galerije, što je priopćio i novinarima. Predsjednica je prvom čovjeku Sabora zatim rekla da je zgrožena što njihov razgovor prepričava novinarima, nakon čega su razmijenili i oštro intonirana pisma.

Kolinda Grabar Kitarović u pismu Josipu Leki uz ostalo je poručila da uvažava njegovo dugogodišnje političko iskustvo, od društvenog pravobranitelja samoupravljanja do danas, no da mu ne dopušta da joj čita lekcije o načinu obnašanja dužnosti Predsjednice Republike. 'U tom duhu očekujem kako ćete onda razumjeti i moj stav kako je Hrvatskoj uistinu nužno potrebna smjena generacija u politici, koja bi napokon zadovoljila zahtjeve građana za sadržajem, a ne formom', poručila je.

- Sukladno svojoj politici izbjegavanja zatezanja odnosa s Vladom, predsjednica Republike odlučila je vladi prepustiti sazivanje izvanredne parlamentarne sjednice, ali je, posve logično, kao sukreatorica vanjske politike, htjela sudjelovati u radu te sjednice. Radi se o neočekivanim okolnostima, kao što je, uostalom, u parlamentarizmu relativno neuobičajeno izglasavanje neke odluke suglasnošću svih parlamentarnih zastupnika, kaže nam politički analitičar Davor Gjenero i dodaje.

- Iako je točno da Poslovnik ne predviđa sudjelovanje Predsjednice na radnoj sjednici Sabora, fleksibilnijom interpretacijom poslovnika trebalo je naći načina da se Predsjednici omogući sudjelovanje na toj sjednici. Ako to nije bilo moguće drukčije, trebala je uslijediti konzultacija predsjednika Sabora, Premijera i Predsjednice o tome da izvanrednu sjednicu sazove Predsjednica, a ne Vlada, naglašava naš sugovornik.

- Trenutni Predsjednik Sabora akter je bez jasnog političkog identiteta, bez jasnih vrednota koje zastupa u političkom sustavu, a u vrhu postkomunističke stranke našao se samo zbog jedne osobine: trgovačkih vještina što ih je predsjednik SDP-a Ivica Račan koristio, kako bi stranku financirao iznajmljivanjem i prodajom imovine što ju je SDP preuzeo od bivše jedine dopuštene stranke u komunistikom poretku. Ljudima koji slučajno dođu na političke pozicije dogodi se da se nađu i na vrlo visokom položaju, pukim stjecajem okolnosti. Leko nema niti znanja niti sposobnosti za predsjedanje Saborom, ali zbog tragične smrti ozbiljnog i obrazovanog političara koji je prije njega bio na tom mjestu, Leki je pripala čast parlamentarnoga predsjedavajućeg. Čovjek koji se slučajno nađe na visokoj poziciji morao bi svoj diskurs prilagotiti tome, a pogotovo kad komunicira s osobom koja je izabrana od cijelog političkog naroda. Drzak odnos prema izravno izabranom Predsjedniku govori o nedostatku političke kulture Josipa Leke, a nepristojan odnos prema dami o njegovu seksizmu i osobnom primitivizmu, oštro će Davor Gjenero.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kolinda grabar kitarović, josip leko, davor gjenero