Zdravlje

KoHOM: Raspisano pet specijalizacija a nedostaje 200 liječnika obiteljske medicine

Imamo slučajeve u kojima dermatolozi i patolozi popunjavaju mrežu primarne zdravstvene zaštite.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Koordinacija obiteljske medicine (KoHOM) upozorila je u nedjelju da je Ministarstvo zdravlja ove godine raspisalo natječaj za samo pet specijalizacija iz obiteljske medicine, iako u Hrvatskoj nedostaje više od 200 obiteljskih liječnika.

 

Nije jasno je li riječ o propustu Ministarstva ili lokalnih jedinica koje nisu iskazale svoje potrebe u planu i programu primarne zdravstvene zaštite, s obzirom da na terenu nedostaje velik broj obiteljskih liječnika, upozorava predsjednica KoHOM-a Ines Balint te ističe slučajeve u kojima dermatolozi i patolozi popunjavaju mrežu primarne zdravstvene zaštite.

 

Ističe i kako već dugo vremena bezuspješno traže da se zakonom propiše obveza specijalizacije za obiteljsku medicinu, jer u Hrvatskoj danas čak 50 posto liječnika u obiteljskoj medicini imaju završen samo Medicinski fakultet i stručni ispit. Nigdje drugdje u Europskoj uniji ne može se raditi obiteljska medicina bez specijalizacije, osim u Hrvatskoj, upozorava Balint.

 

S obzirom da 17. kolovoza istječe rok prijave za opremanja ordinacija iz sredstava Europskog fonda, u ukupnom iznosu od 18,5 milijuna kuna, u KoHOM-u upozoravaju i na nedovoljnu transparentnost tog poziva upućenog domovima zdravlja i koncesionarskim ordinacijama primarne zdravstvene zaštite iz 15 županija.

 

Sporno im je što će zainteresirani liječnici s 15 posto vlastitih sredstava sudjelovati u nabavi, o kojoj, kažu neće moći sami odlučivati jer će opremu nabavljati isključivo Ministarstvo putem objedinjene javne nabave.

 

"Postoji opasnost da nas nitko ništa neće pitati, da ćemo svoj novac dati za nepoznatu opremu, upitne kvalitete, dostupnosti servisa i rezervnih dijelova", ističe Balint.

 

Upozorava i da je programom sufinanciranja opremanja ordinacija iz EU fonda obuhvaćeno samo 15 županija, a izuzeta je, primjerice, Primorsko-goranska i Zagrebačka županija, s nerazvijenim ruralnim područjima u Gorskom kotaru i na Žumberku. Ostalo je, kaže, nejasno i kako će se projekt evaluirati, odnosno koju će normu trebati ispuniti da bi se opravdalo dobivena sredstva iz EU fonda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

opća medicina, specijalizacije, lječnici