Hrvatska

NOVINAR: Peratović smatra da motiv nije šljunčarenje nego pokušaj ubojstva

Mediji pisanjem o šljunčarenju kao motivu minoriziraju ovaj slučaj i prejudiciraju motive pokušaja ubojstva jednog istraživačkog novinara.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Novinar Željko Peratović, koji je u svibnju pretučen u svojoj kući u Luci Pokupskoj, kazao je u ponedjeljak da je napad na njega organiziran i ustvrdio da mediji pisanjem o šljunčarenju kao o motivu zločina minoriziraju pokušaj ubojstva istraživačkog novinara.

 

"Mediji pisanjem o šljunčarenju kao motivu minoriziraju ovaj slučaj i prejudiciraju motive pokušaja ubojstva jednog istraživačkog novinara", kazao je Peratović Hini nakon dokaznog ročišta u ponedjeljak.

 

Protiv trojice napadača na Peratovića karlovačko Županijsko državno odvjetništvo vodi istragu zbog pokušaja ubojstva, iako ih se isprva teretilo tek za pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda. Do teže kvalifikacije kaznenog djela došlo je nakon što je tužiteljstvo prihvatilo Peratovićevu prijavu za pokušaj ubojstva i temeljem nje donijelo novo rješenje o provođenje istrage.

 

"Činjenica da s medijima nisam podijelio svoje pretpostavke o tome tko je naručio napad na mene ne znači da novinari mogu zaključivati da to ima veze s poslom kojim se napadači bave. Ja ću i u istrazi i kasnije u suđenju pokušati dokazati tko uistinu stoji iza ovog pokušaja ubojstva", kazao je Peratović Hini.

 

Naglasio je da napadače ne poznaje od ranije i da o njima nikada nije pisao, već se bavio drugim temama erozije obale Kupe. Peratović je kazao i da do napada "nije znao da u Donjoj Kupčini obitelj Čunko, navodno bez koncesije, šljunčari najmanje deset godina".

 

U novom rješenju o provođenju istrage stoji da su osumnjičenici Vladimir Čunko i njegov istoimeni sin iz Karlovca te njihov radnik Zihnija Grahović Peratovića "zajedno izudarali rukama, nogama i jednim metalnim predmetom (vekericom), kojom prilikom je Peratović zadobio vidne ozljede po glavi frontalno lijevo, ozljede po vratu te natučenje prsišta".

 

Tužiteljstvi tvrdi da su to "ozljede koje samo stjecajem sretnih okolnosti nisu dovele do smrti" pa je napad okarakteriziran kao "kazneno djelo protiv života i tijela-ubojstvo u pokušaju", jer su osumnjičenici "s tom namjerom započeli, ali nisu završili" nedjelo.

 

Napad na Peratovića, dobitnika HND-ove nagrade 2014. za istraživačko novinarstvo, oštro su osudili Hrvatsko novinarsko društvo (HND) , Reporteri bez granica, OESS, Medijska organizacija jugoistočne Europe (SEEMO) i Sindikat novinara Hrvatske. Odbor za zaštitu novinara (CPJ), nevladina udruga sa sjedištem u New Yorku, naglasilo je da je 'vjerodostojna istraga važna kako bi se poslala poruka da se napadi na novinare koji se bave osjetljivim pitanjima poput korupcije i kriminala neće tolerirati i da neće proći nekažnjeno'.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

željko peratović, novinar