Hrvatska

SVEČANOST: Knin: Posvetom nove crkve počela proslava 'Oluje'

Izgradnja ove velebne sakralne građevine stajala je oko 40 milijuna kuna.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Posvetom nove kninske crkve Gospe od Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, koju je u utorak navečer predvodio biskup šibenski mons. Ante Ivas, započeo je službeni program obilježavanja 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluje" u Kninu.

Izgradnja ove velebne sakralne građevine stajala je oko 40 milijuna kuna, a zajednički su je financirali Vlada, Biskupska konferencija, Franjevačka provincija, hrvatske župe i misije u inozemstvu, Grad Knin te brojni donatori. Samo iz državnog proračuna za projekt je izdvojeno 9,8 milijuna kuna.

Autor projekta je Jerko Rošin, dok je interijer dizajnirao Ante Vrban.

Riječ je o jednom od najvećih hrvatskih sakralnih objekata, čija je glavna crkvena dvorana površine oko 780 metara četvornih te prima oko tisuću ljudi. Nakon što je crkva posvećena, u srijedu će u njoj misu za vjernike predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

U Kinu će se u srijedu, 5. kolovoza održati središnja proslava 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluje", Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, na kojoj će sudjelovati cijeli državni vrh.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

crkva, oluja, knin