Hrvatska

PREDSJEDNICA: Kolinda Grabar Kitarović: Za promicanje jadranskih luka kao protuteže sjevernoatlanskima

Split ne može živjeti samo od turizma i zbog toga treba razvijati infrastrukturu i druge razvojne projekte.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u ponedjeljak u Splitu da se zauzima za promicanje jadranskih luka kao protuteže sjevernoatlanskima, istaknuvši da jadranske luke imaju perspektivu nakon izgradnje drugog dijela Sueskog kanala pošto će se povećati pomorski promet.

 

„Moja je ideja i ono za što se zdušno zalažem jest promicanje jadranskih luka, dakle od Ploča, preko Splita, Zadra, Rijeke do Kopra i Trsta, kao protuteže sjevernoatlanskim lukama. Nakon izgradnje drugog dijela Sueskog kanala povećat će se i taj promet i tu vidim perspektivu za sve naše jadranske luke, da se šire kapaciteti i da one budu odskočna daska prema srednjoistočnoj i sjevernoj Europi, zato što promet jednostavno puno kraće putuje preko naših luka nego preko sjevernog Atlantika“, rekla je predsjednica Grabar Kitarović, nakon četiri susreta u svom privremenom uredu u Splitu.

 

Ona se u ponedjeljak sastala odvojeno sa županom splitsko-dalmatinskim Zlatkom Ževrnjom, splitskim gradonačelnikom Ivom Baldasarom, rektorom splitskog Sveučilišta Šimunom Anđelinovićem i nadbiskupom splitsko-makarskim mons. Marinom Barišićem.

 

Rekla je kako za unaprijeđenje jadranskih luka treba razvijati željezničku i cestovnu infrastrukturu te da će zbog toga poticati Vladu na realizaciju tih projeketa, ali i donošenje strategije dugoročnog razvoja luka i prometne infrastrukture. Dodala je kako je o tomu danas razgovarala sa gradonačelnikom Splita Baldasarom te da ju je zanimala razvojna perspektiva Splita. Kazala je kako joj je bilo drago čuti da je ovogodišnji turizam u Splitu porastao za 18 posto u odnosu na lanjski i da se prihodi od turizma povećavaju.

 

„Međutim, grad ne može živjeti samo od turizma i zbog toga treba razvijati infrastrukturu i druge razvojne projekte. Posebno me zanimalo i u Splitsko-dalmatinskoj županiji i u Gradu Splitu koji su to potencijali, što je to što možemo promicati i promovirati“, rekla je predsjednica nakon razgovora.

 

O zvižducima: bilo bi dobro da ih na državnim proslavama ne bude Na upit kada će koristiti godišnji odmor, odgovorila je kako nije sigurna hoće li imati godišnji odmor zbog brojnih obveza. „Slijedi mi planiranje, pisanje moje vlastite strategije i programa, što želimo još učiniti do kraja godine, naravno i koncetriranje na vnajsku politiku počevši od rujna ove godine“, dodala je. Zamoljena za komentar zvižduka koji su se čuli na nedavnoj proslavi 20. godišnjice Oluje prilikom spominjanja političara iz aktualne vlasti, predsjednica je rekla kako bi voljela da tih zvižduka ne bude.

 

„Svatko ima pravo na kritiku i svoje mišljenje, ali ti događaji trebali bi proći dostojanstveno, onako kako to obilježavaju pobjednici, i zbog same proslave pokazati zajedništvo. U tim danima može se suzdržati od iskazivanja takve kritike i radi karaktera proslave i radi međusobnog poštovanja“, rekla je predsjednica.

 

Na novinarski upit je li izbjegla koncert Marka Perkovića Thompsona 5. kolovoza ove godine u Kninu iako je, kako je novinar rekao, bila rekla da će doći na njega, predsjednica je uzvratila kako „nije rekla da će doći“.

 

„Međutim, u svakom slučaj nisam mogla doći zbog prirode posla kojeg radim ovih dana oko gospodina Salopeka (Tomislava)“, objasnila je. Na dodatno novinarsko pitanje ima li što novoga u vezi otetog Tomilsva Salopeka, predsjednica je ponovila kako ne može govoriti o detaljima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

split, kolinda, predsjednica