Hrvatska

STRANE AGENCIJE: IS tvrdi da je ubio Salopeka, MVEP nema potvrdu

AFP i Al jazeera su prenijeli tvrdnje ISIS-a da su pogubili Hrvata Tomislava Salopeka!

Piše: PolitikaPlus/hina

Islamska država tvrdi u srijedu da je pogubila hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka otetog prije tri tjedna, javila je agencija France presse, dok hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova nema potvrdu te vijesti.

 

IS je na svom Twitteru objavio fotografiju za koju tvrdi da je fotografija njegova tijela.

 

MVEP je na upit Hine kazao da nema potvrdu da je oteti hrvatski državljanin Tomislav Salopek pogubljen.

 

Islamska država objavila je da je odsijecanjem glave pogubila Salopeka te je na svom Twitteru objavila fotografiju za koju tvrdi da je fotografija njegova tijela.

 

Agencija France presse piše da još nije potvrđena autentičnost fotografije, a to piše i Reuters dodajući da uz fotografiju stoji i naslov "Ubojstvo hrvatskog taoca zbog sudjelovanja njegove zemlje u ratu proti Islamske države, nakon što je istekao rok".

 

Glasnogovornik egipatskog ministarstva unutarnjih poslova rekao je za Reuters: "Vidjeli smo ovu vijesti online ali upravo radimo svoje vlastite provjere. Ako potvrdimo da je to istina, informirat ćemo medije putem priopćenja".

 

Salopek (31) je otet 22. srpnja na cesti 22 kilometra jugozapadno od Kaira

 

Prošle srijede je egipatski ogranak Islamske države zaprijetio da će u roku od 48 sati ubiti Salopeka ako ne budu oslobođene "muslimanske žene".

 

Premijer Zoran Milanović sazvao je izvanrednu konferenciju za medije u 17 sti u povodu ovog slučaja, a iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović priopćeno je kako otkazuje sve najavljene aktivnosti do kraja dana zbog obavljanja drugih državničkih poslova.

 

SALOPEK Kronologija slučaja

 

Islamska država objavila je u srijedu da je ubila otetog hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka, tri tjedna nakon što je iz svog automobila otet u blizini Kaira. Prva je vijest o otmici objavljena 24. srpnja kada je francuska agencija France presse izvijestila da su nepoznati napadači oteli u Egiptu hrvatskog državljanina koji je u toj zemlji radio za francusku tvrtku, što je potvrdilo i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP). Tada je objavljeno da je T.S. (1984.) otet 22. srpnja ujutro na području Kaira dok je službenim automobilom putovao na posao. Njegov automobil zaustavila je naoružana skupina koja je prisilila vozača da napusti vozilo, a zatim su se odvezli u nepoznatom smjeru.

 

Također je istaknuto da je identitet otmičara nepoznat, a iz vladinih izvora rečeno je da nema zahtjeva za otkupninom. MVEP je rekao da je u stalnom kontaktu s obitelji otetog Hrvata, a zajedno s hrvatskim veleposlanstvom u Kairu i drugim hrvatskim institucijama u kontaktu je i s nadležnim institucijama u Egiptu, Delegacijom EU-a u Kairu, francuskom kompanijom i partnerskim službama.

 

Desetak dana o sudbini otetog Hrvata ništa se nije znalo, a onda se 5. kolovoza na internetu pojavila snimka u kojoj Islamska država prijeti da će ga pogubiti ako se u roku od 48 sati ne ispuni njihov zahtjev i oslobode "muslimanske žene". Muškarac se sam predstavio kao Tomislav Salopek i pročitao zahtjev otmičara. Na snimci koju su džihadisti postavili na internet, Salopek kleči uz maskiranog muškarca s nožem ruci. Salopek čita s lista papira da će ga otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene "muslimanke".

 

"Imam 30 godina i dolazim iz Hrvatske", rekao je Salopek odjeven u narančastu odjeću karakterističnu za zatvorenike IS-a. Dodao je da je oženjen suprugom Natašom i ima dvoje djece te da radi za francusku grupu CGG. Potvrđuje da su ga 22. srpnja oteli gerilci egipatskog ogranka IS-a "Pokrajina Sinaj" i da ga žele razmijeniti s muslimankama u egipatskim zatvorima. "To se mora ispuniti u roku od 48 sati, a u suprotnom će me vojnici Pokrajine Sinaja ubiti", rekao je Salopek.

 

Odmah je krenula diplomatska inicijativa s hrvatske strane koja je u suradnji s egipatskim kolegama krenula u potragu za otetim Salopekom. Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova otputovala je, zajedno sa Salopekovom suprugom Natašom, u Kairo gdje je razgovarala s egipatskim kolegom Salehom Šukrijem.

 

U međuvremenu je u petak istekao 48-satni ultimatum otmičara, ali o Salopekovoj sudbini ništa se nije znalo. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović razgovarala je s egipatskim predsjednikom Abdulom Fatahom al-Sisijem, te par dana kasnije izjavila da se nastavlja boriti za oslobađanje Tomislava. Salopekov otac apelirao je na otmičare da ga puste rekavši da je "Tomislav u Egipat došao samo zaraditi za kruh". Zagrebački muftija Aziz Hasanović i mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj pokušali su pomoći svojim pozivima vjerskim i državnim institucijama u Egiptu.

 

Međutim, sigurnosti analitičari s kojima je Hina razgovarala Igor Tabak i Mate Laušić, s obzirom na dosadašnji rasplet talačkih kriza koje su izazvali islamski džihadisti, nisu bili optimistični i isticali su da je Hrvatskoj ostalo vrlo malo prostora za diplomatsko-političke manevre.

 

Ministarstvo je svakoga dana od objave video snimke isticalo da ubrzano radi na lociranju Salopeka, zajedno s egipatskim službama, ali da detalje ne može iznositi u javnost. Novih vijesti o Salopeku nije bilo tjedan dana sve do danas kada je IS objavio da ga je pogubio dekapitiranjem.

 

Tomislav Salopek prvi je oteti hrvatski državljanin u nekoj stranoj zemlji, a njegovo ubojstvo, ako se potvrdi, prvo je ubojstvo nekog zapadnog državljanina Islamske države u Egiptu.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tomislav salopek, hrvatska, isil