Hrvatska

TOMISLAV SALOPEK: Župnik iz Vrpolja: Nada postoji do službene potvrde smrti

Nadam se da nije istina, jer je prešokantno ovo što sam vidio na internetu. Mi ćemo se i dalje moliti.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ivica Križanović, župnik u Vrpolju odakle je i 31-godišnji Tomislav Salopek kojega su u Egiptu oteli pripadnici Islamske države i u srijedu objavili da su ga pogubili, poručio je kako će nada da je Salopek živ postojati sve dok njegova smrt ne bude i službeno potvrđena.

"Nadam se da nije istina, jer je prešokantno ovo što sam vidio na internetu. Mi ćemo se i dalje moliti, mi kao vjernici ne smijemo pasti u malodušnost i počiniti iste zločine kao naši neprijatelji. Nada postoji i postojat će dok ne bude službeno potvrđeno, a nadam se da i neće", rekao je župnik Križanović u Vrpolju, komentirajući informacije o pogubljenju Salopeka.

Župnik Križanović već danima predvodi vjernike u Vrpolju u zajedničkoj molitivi za njihova sumještanina. Poslijepodne je pred kuću obitelji Salopek stigla i policijska ophodnja, kako bi zaštitila njihovu privatnost.

Iz obitelji Tomislava Salopeka poručuju kako nemaju službene potvrde o njegovoj smrti, te da znaju ono isto što je u svojoj izjavi poručio premijer Zoran Milanović, koji je u Banskim dvorima kazao kako ne može sa stopostotnom sigurnošću potvrditi da je Salopek ubijen, ali strahuje da se to dogodilo.

"Sve što ste čuli od premijera, znamo i mi. Informacija još nije potvrđena. Nadamo se da nije takav ishod, vrijeme će pokazati", izjavio je u Vrpolju novinarima Stipo Bilokapić, prijatelj obitelji.

Potvrdio je da je obitelj Salopek 24 sata dnevno u kontaktu sa svim mjerodavnim državnim institucijama, te da na tu suradnju nemaju prigovor. "Nažalost, daleko je, pa je i o samoj istrazi teško nešto doznati. Ono što smo mi doznali sve je iz medija. Obitelj je u šoku. Osobno teško je reći da se osjećam kao i oni. Uz njih sam gotovo 24 sata od kad je to krenulo. Za mene kao prijatelja sve je to veliki šok", rekao je Bilokapić. Istaknuo je kako je iznošenje informacija iz kruga obitelji ograničeno i zbog niza neistina i neprimjerenih tekstova objavljenih proteklih dana.

Izraze suosjećanja sa svime što prolazi obitelj Tomislava Salopeka uputilo je i Hrvatsko-arapsko društvo prijateljstva. "Ovi događaji nisu prava slika arapskog svijeta, koliko gode se to trudili prikazati njihovi kreatori. Nažalost, ovaj oblik terorizma ne bira žrtve po nacionalnost ili vjeri u promoviranju svoje ideologije. Čitav napredni arapski svijet jedinstven je u osudi ovih događaja i zajednički participira u borbi protiv njegovih počinitelja i ideologa", navodi u priopćenju Aljoša Babić, predsjednik Društva.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tomislav salopek