Zdravlje

ZDRAVLJE: Novo istraživanje: Maslac i jaja su u redu, margarin štetan

Konzumiranje margarina povećava opasnost od razvoja srčanih bolesti i prijevremene smrti, no to nije slučaj kada su u pitanju maslac i jaja.

FOTO: Hina
Piše: PolitikaPlus/hina

Konzumiranje margarina povećava opasnost od razvoja srčanih bolesti i prijevremene smrti, no to nije slučaj kada su u pitanju maslac i jaja, pokazalo je novo istraživanje.

 

Znanstvenici su odavno utvrdili da transmasne kiseline, industrijski proizvedene termičkom obradom biljnog ulja, koje nalazimo u brojnim proizvodima - od margarina do brze hrane nemaju nikakva pozitivnog utjecaja na zdravlje. Naprotiv, njihova konzumacija povećava rizik od preuranjene smrti za trećinu.

 

Za razliku od transmasnih, zasićene masne kiseline, kojih ima u namirnicama životinjskog porijekla poput mlijeka i mesa, ne povećavaju rizik od srčanih bolesti, moždanog udara ni dijabetesa tipa 2, kao niti rizik od prijevremene smrti, pokazalo je zadnje istraživanje.

 

Iako britanska vlada građanima savjetuje smanjenje unosa u organizam zasićenih masnih kiselina kako bi izbjegli potencijalni razvoj srčanih bolesti, istraživanje čiji su rezultati objavljeni u British Medical Journal, dovodi u pitanje njihovu štetnost o kojoj se dosad naveliko govorilo.

 

Voditelj istraživanja Russell de Souza, asistent na odjelu kliničke epidemiologije i biostatistike na kanadskom sveučilištu McMaster objašnjava: "Godinama se ljudima savjetuje da iz prehrane izbace ili da smanje unos masnoća. Transmasne kiseline loše utječu na zdravlje i predstavljaju velik rizik za razvoj srčanih bolesti, no to nije slučaj sa zasićenim masnim kiselinama, jer nam još nije u potpunosti jasno kako djeluju na organizam. Dakle, ne zagovaramo povećanje unosa zasićenih masnih kiselina u prehranu dok ne budemo u potpunosti sigurni da veće količine dobro djeluju na zdravstveno stanje pojedinca".

 

Znanstvenici su analizirali rezultate 50 raznih studija o tomu u kojoj mjeri dva tipa masnih kiselina utječu na zdravlje pojedinca te su ustanovili da nema povezanosti između konzumiranja namirnica bogatih masnim zasićenim kiselinama i povećanog rizika od moždanog ili srčanog udara. No, nema ni dokaza da prehrana bogata zasićenim masnoćama smanjuje rizik od srčanih bolesti. Naprotiv, transmasne kiseline dovode se u vezu s 34-postotnim povećanjem smrtnosti od bilo kojeg uzroka, 28-postotnim povećanjem smrtnosti od koronarnih bolesti i 21 postotnim povećanjem rizika od razvoja srčanih bolesti.

 

Kardiovaskularne bolesti uzrokuju više od četvrtine svih smrtnih slučajeva u Velikoj Britaniji, gdje aktualne zdravstvene smjernice stanovništvu savjetuju da ne konzumira više od 39 grama zasićenih masnoća dnevno, a maksimalna količina za žene je 20 grama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

jaja, margarin, mljeko