Hrvatska

MINISTRICA: Vesna Pusić: Teroristi su se javili dva puta, prvi put su tražili novac

Ne možemo se skrivati ispod stola, mi smo dio koalicije. Protiv takvog globalnog terorizma moramo se boriti.

Piše: PolitikaPlus

Tomislav Salopek je građevinski tehničar koji radi za građevinsku trvrtku u Egiptu. Otet je 20.7., a osam dana kasnije za njega je tražen novac. Nije bilo kontakata od njegovih otmičara sve do 9.8. kada je snimljen u pozi karakterističnoj za Islamsku državu.

 

Traženo je oslobođenje muslimanskih žena iz egipatskih zatvora. Kako nije bilo precizirano na koje žene se misli, bilo je zaključeno kako nema posebno specifičnog zahtjeva. Nakon objave snimke bili smo u kontaktu s egipatskim vlastima, razgovarali s egipatskim ministrom vanjskih poslova, i u roku od 24 sata od objave bili smo u Kairu zajedno sa suprugom i sestrom Tomislava Salopeka.

 

Pusić kaže da su u otmici bile dvije organizacije. Prva je tražila novac, a druga je bila militantna Islamska država pokrajina Sinaj.

 

"Može se zaključiti da ga je jedna skupina otela, a da je druga objavila video snimku", rekla je Pusić dodajući da Hrvatska i dalje nema potvrdu da se na snimci nalazi Salopek. Potraga i dalje traje, a intezitet je i dalje isti. 

 

"Svi su potencijalno na meti terorista i zato je bitno se tome suprostaviti. Mi ne možemo biti na čelu te bitke, ali nećemo se skrivati ispod stola. Mi jesmo dio te koalicije. Protiv takvog globalnog terorizma moramo se boriti", rekla je Pusić.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tomislav salopek, isil, vesna pusić