Hrvatska

RASPRAVA: Na vukovarskom Gradskom vijeću sukobi oko prava srpske manjine

Oporba smatra da predložene izmjene Statuta ne jamče veća prava pripadnicima srpske nacionalne manjine od onih koja su im zajamčena aktualnim Statutom iz 2009. godine.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vukovarsko Gradsko vijeće od ponedjeljka ujutro raspravlja o izmjena gradskog Statuta koje su potaknute sa ciljem da bi se ispoštovala odluka Ustavnog suda od 11. kolovoza prošle godine kojom je vukovarskom Gradskom vijeću naloženo da u roku godinu dana riješi pitanje dvojezičnosti u tom gradu, a u raspravi dominiraju suprostavljena stajališta predlagača izmjena Statuta, vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave (HDZ) i vijećnika oporbenih stranaka (SDSS, SDP, HNS i SNS) koji se protive predloženim izmjenama.

Oporba smatra da predložene izmjene Statuta ne jamče veća prava pripadnicima srpske nacionalne manjine od onih koja su im zajamčena aktualnim Statutom iz 2009. godine.

Penava je ustvrdio da prijedlog izmjena "maksimalno moguće prati odluku Ustavnog suda" poručivši kako je izmjena Statuta nametnuta i "kao vrući krumpir" prebačena Vukovaru iz Zagreba.

Prijedlogu izmjena Statuta, na kojima je radio savjetnički tim vukovarskog gradonačelnika uz konzultacije s ustavnopravnim stručnjacima iz Osijeka i Zagreba, protive se vijećnici oporbenih stranaka, posebice SDSS-a čiji je predsjednik Kluba vijećnika Dejan Drakulić u raspravi ustvrdio da je time pripadnicima srpske nacionalne manjine osigurano manje prava nego što ih sada imaju.

"Nigdje u Statutu ne piše da je uvedena ravnopravna uporaba srpskog jezika i ćiriličnog pisma u Vukovaru", zamjerio je Drakulić u ime Kluba vijećnika SDSS-a koji je Gradskom vijeću podnio prijedlog vlastitih izmjena Statuta.

Predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Goran Bošnjak zamjerio je predlagatelju da se stavlja u poziciju zakonodavca te se "poigrava" s pravima nacionalnih manjina u Vukovaru.

"I ono malo prava što ste predvidjeli ograničavate, pa tako pravo da građani srpske nacionalosti mogu gradske akte dobiti na ćiriličnom pismu sužavate tako što propisujete da to mogu dobiti nakon pisanog zahtjeva", kazao je Bošnjak.

Predloženim izmjenama Statuta nisu predviđene dvojezične table na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama u Vukovaru, a Gradsko vijeće obvezalo bi se da razmatra u listopadu svake godine dostignuti stupanj "razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara, te da u skladu s raspravljenim i donesenim zaključcima donosi odluku o mogućnosti, odnosno potrebi proširivanja opsega osiguranih individualnih prava pripadnika srpske nacionalne manjine koji žive u Gradu Vukovaru novim pravima".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gradsko vijeće, vukovar, srbi