Hrvatska

MINISTAR UPRAVE: Arsen Bauk: Razmislit ćemo o neposrednoj primjeni zakona o dvojezičnosti u Vukovaru

'Vodeći računa o pravima srpske nacionalne manjine i osjećajima većinskog hrvatskog naroda koji proizlaze iz činjenice agresije 90-ih godina.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar uprave Arsen Bauk izjavio je u srijedu da će Ministarstvo razmotriti mogućnost neposredne primjene Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u Vukovaru, mimo Gradskog statuta koji od ponedjeljka ne predviđa dvojezične natpise na području Vukovara.

"Razmotrit ćemo mogućnost da, sukladno članku 24. Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina država, odnosno ministar uprave naloži neposrednu primjenu zakona u onoj mjeri i obujmu za koji bi donositelj odluke smatrao da odgovara stvarnom stanju u Vukovaru, vodeći računa o pravima srpske nacionalne manjine i osjećajima većinskog hrvatskog naroda koji proizlaze iz činjenice agresije 90-ih godina", rekao je Bauk novinarima pred središnjicom SDP-a.

Na pitanje ne bi li izravna primjena zakona bila protivna odluci kojom je Ustavni sud lani onemogućio raspisivanje referenduma "o ćirilici", a u kojoj se zabranjuje primjena dvojezičnosti u Vukovaru prisilnim mjerama do stupanja na snagu zakonskih izmjena koje bi trebale omogućiti raspuštanje predstavničkih tijela koja opstruiraju dvojezičnost, Bauk je odgovorio kako je o tome i sam razmišljao.

"Sasvim je sigurno da nećemo prijeći granicu koju je postavio Ustavni sud, a koja govori o prisilnim mjerama, što znači da će biti neprisilne mjere. I drugo, stupanje na snagu pojedinih odredbi te odluke može biti usklađeno sa stupanjem na snagu izmjena Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina, do kada vrijedi mjera koju je izrekao Ustavni sud, tako da ćemo o tome apsolutno voditi računa", kazao je Bauk.

Vlada je prije ljetne stanke Saboru uputila izmjene dvaju zakona koje bi joj omogućile da raspusti gradska vijeća koja odbiju dvojezičnost u sredinama u kojima neka manjina čini više od trećine stanovništva.

Iako su zakoni upućeni u hitnu proceduru, Sabor je odlučio da će se o njima raspravljati kroz dva čitanja pa je cijela priča odgođena za jesen.

Bauk, pak, kaže kako će Ministarstvo "pokušati relativno brzo definirati konačni prijedlog zakona i uputiti ga prema Vladi", a u daljnju proceduru u Vladi i saboru, kaže, ne želi ulaziti.

S obzirom da ministri za jesen najavljuju tu i niz drugih aktivnosti Vlade, novinare je zanimalo može li se iz toga iščitati da se parlamentarni izbori neće održati prije kraja godine. "Aktivnosti Ministarstva koje sam najavio nikako se ne mogu dovesti u korelaciju s datumom izbora. Narodna poslovica kaže, 'radimo kao da će godinama biti mir, a spremajmo se za, zaključite sami što", odgovorio je Bauk.

Na pitanje o čemu će danas raspravljati Predsjedništvo SDP-a i hoće li biti riječi o datumu izbora nije odgovorio.

Bauk tvrdi da ga okupljanje stranaka ljevice, odnosno koalicija stranaka bivšeg predsjednika države i bivšeg potpredsjednika Vlade Ive Josipovića i Radimira Čačića ne zabrinjava. "Ukoliko se radi o bloku srodnih stranaka, smanjuje se mogućnost da oni ostanu ispod praga i da tako glasovi birača koji su nam skloni, a više su neskloni onima drugima, ostanu ispod praga. Ostaje da se vidi na izborima, ali mislim da smo za birače ljevice i centra mi puno bolji", tumači Bauk.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ćirilica, vukovar, arsen bauk, srbi