Hrvatska

SUĐENJE: Turudić će odlučiti hoće li Sanaderov zahtjev za njegovim izuzećem odbaciti ili proslijediti na Vrhovni

Jadranka Sloković: Zahtjev obrane ne znači da Sanaderu ne bi mogao suditi niti jedan zagrebački sudac.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić pojasnio je da će sudsko vijeće pod predsjedanjem suca i predsjednika tog suda Ivana Turudića, koje bi ponovno trebalo suditi u slučajevima Hypo i Ina-Mol, u utorak objaviti hoće li prijedlog obrane bivšeg premijera Ive Sanadera za izuzećem Turudića i ostalih zagrebačkih sudaca biti odbačen ili proslijeđen na odlučivanje Vrhovnom sudu.

"Sudsko vijeće je donijelo odluku da će o prijedlogu obrane za izuzećem predsjednika sudskog vijeća koji je ujedno i predsjednik suda, kao i svih ostalih sudaca odlučiti sutra. Znači sutra ćemo zapravo znati odluku o tome da li će se o samom prijedlogu uopće odlučivati u smislu da će on biti dostavljen na Vrhovni sud ili će eventualno taj isti prijedlog biti odbačen", kazao je Devčić nakon što je Sanaderova obrana zatražila izuzeća na pripremnom ročištu održanom u ponedjeljak.

Devčić je kazao da "obrana u svom prijedlogu ide i na izuzeće predsjednika suda i predsjednika sudskog vijeća, kao osobe koja ujedno obavlja funkciju predsjednika suda, a istovremeno predsjeda i sudskim vijećem koje odlučuje u konkretnom predmetu". "Načelno gledajući o izuzeću suca uvijek odlučuje predsjednik višeg suda, u ovom slučaju predsjednik Vrhovnog suda. Obzirom na činjenicu da se ovdje traži i izuzeće svih ostalih sudaca dovodimo se u situaciju da na cijelom zagrebačkom Županijskom sudu ne bi imao tko odlučivati kao eventualni zamjenik odnosno osoba koja bi mogla umjesto predsjednika suda odlučivati o prijedlogu", istaknuo je.

Na pitanje je li riječ o proceduralnom presedanu Devčić je rekao da "situacija nije jednostavna" te da se prijedlog Sanaderove obrane, obrazložen na 11 strana, poziva na niz odluka Europskog suda za ljudska prava.

Ravnateljica Uskoka Tamara Laptoš, koja je tijekom prvog suđenja Sanaderu zastupala optužbu, kazala je da je Turudićevo izuzeće obrana tražila s obzirom da je "Ustavni sud u svojoj odluci ukazao da bi trebalo razmotriti mogućnost da se vodi postupak pred novim vijećem", ali i "zbog nekih razloga zbog kojih oni imaju sumnje" da bi sudac Turudić bio pristran u ovom predmetu.

Sloković: Zahtjev obrane ne znači da Sanaderu ne bi mogao suditi niti jedan zagrebački sudac

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković kazala je da njihov zahtjev ne znači da Sanaderu ne bi mogao suditi niti jedan zagrebački županijski sudac nego da nitko od njih ne bi smio odlučivati tek o zahtjevu za Turudićevim izuzećem.

Sanaderova obrana još je nakon zakazivanja pripremnog ročišta krajem srpnja upozorila da je Ustavni sud u obrazloženju rušenja Sanaderove presude zbog ratnog profiterstva u 'slučaju Hypo' te primanja mita od mađarskog MOL-a, preporučio da bi se ponovljeni postupak trebao provesti pred novim sudskim vijećem.

Unatoč takvom stavu sudac Turudić je odmah nakon odluke Ustavnog suda u medijskim istupima ustvrdio kako "nema razloga da ponovno ne sudi Sanaderu".

Sanaderovi odvjetnici stoga su najavili da će, zbog sumnje u sučevu pristranost, zatražiti Turudićevo izuzeće. Isticali su i da je za rujan, kada su prema objavljenom rasporedu predviđena ročišta u ponovljenom Sanaderovom suđenju, već zakazana suđenja u slučaju Planinska, u kojem je Sanader također optužen zbog korupcije.

U rujnu bi, kako se doznaje na sudu, trebalo biti poznato i hoće li se Sanaderu suditi zajedno s direktorom MOL-a Zsoltom Hernadijem, kojemu je još je u veljači trebalo početi suđenje za podmićivanje bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a. No početak tog postupka je odgođen jer s Vrhovnog suda nije vraćen spis koji je tamo završio nakon što se Hernadijeva obrana žalila što cijela dokumentacija u tom opsežnom slučaju nije prevedna na mađarski, uz argument da bez obzira što mu se sudi u odsutnosti ima pravo dobiti spis na jeziku koji razumije.

Krajem rujna Vrhovni sud trebao bi odlučivati i o drugoj presuđenoj Sanaderovoj korupcijskoj aferi - razmatrajući žalbe na presudu u slučaju Fimi media u kojem su Sanader, ali i HDZ nepravomoćno proglašeni krivima za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki.

Nakon odluke Ustavnog suda Sanader, koji je do tada bio na izdržavanju zatvorske kazne od 8,5 godina, vraćen je u režim istražnog zatvora koji mu je određen u slučaju Fimi Media.

Sud je 26. kolovoza odbio zahtjev Sanaderove obrane da ga puste da se brani sa slobode, rukovodeći se dosadašnjom sudskom praksom da se istražni zatvor u različitim predmetima ne može zbrajati. Odvjetnici koji tvrde da je istekao zakonski rok od tri i pol godine koliko najdulje može trajati istražni zatvor najavili su i ustavnu tužbu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivan turudić, ivo sanader