Zagreb

MILAN BANDIĆ: Proglašenje Gotovine počasnim građaninom je najmanji znak pažnje

Za Antu Gotovinu nije dobro da je to sada, kaže Darinko Kosor.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je u četvrtak da će proglašenje general-pukovnika u mirovini Ante Gotovine počasnim građaninom Grada Zagreba, o čemu će gradski zastupnici raspravljati na skupštinskoj sjednici, biti najmanji znak pažnje kojim Grad Zagreb može uzvratiti svojem heroju - Anti Gotovini.

"Mi smo prijatelji u najteža vremena i sada kada su manje teška vremena. I to je najmanji znak pažnje koji grad Zagreb može uzvratiti svojem heroju - Anti Gotovini, kao što smo to napravili i Mladenu Markaču i kao što ćemo to napraviti ili smo napravili ostalim uznicimai", odgovorio je je Bandić novinarima u pauzi sjednice zamoljen da komentira prijedlog o proglašenju Gotovine počasnim građaninom Zagreba.

"Zaslužio je titulu počasnog građanina Zagreba. Hvala mu za sve ono što je napravio u obrani suverene i demokratske Hrvatske", poručio je Bandić.

Upitan ima li to veze s predstojećim parlamentarnim izborima, Bandić je rekao da to nema veze s izborima.

"To ima veze s normalnim, moralnim dugom grada Zagreba prema čovjeku koji je osam godina proveo, a nije trebao provesti, kao uznik u Haagu. To je jedan mali način, hvala, za generala koji je napravio sve za ovu zemlju. Generalu-heroju i mom prijatelju", istaknuo je Bandić.

Potpredsjednik zagrebačke gradske skupštine Davor Bernardić (SDP) je na pitanje je li proglašenje Ante Gotovine počasnim građaninom Zagreba predizborni trik odgovorio da treba biti ponosan na sve hrvatske branitelje koji su obranili Domovinu.

"Ponosan sam na sve njih, kao i na svog pokojnog oca. Naravno da ćemo to podržati. Želim čestitati Anti Gotovini što će biti proglašen počanim građaninom Zagreba. Hrvatska ne smije zaboraviti svoju prošlost i svoju povijest, ali kao što je i on sam rekao - moramo se okrenuti budućnosti", kazao je Bernardić.

Predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor (HSLS) najavio je da će svi klubovi zastupnika podržati da Gotovina dobije titulu počasnog građanina Zagreba, ali je izrazio žaljenje što taj prijedlog dolazi u predizborno vrijeme.

"Prije svega, za Antu Gotovinu nije dobro da je to sada. Klub HSLS-HSS će to podržati, no mislim da je taj prijedlog trebao ići drugi dan nakon što je Ante Gotovina bio pravomoćno oslobođen na sudu u Hagu. Ali - nikad nije kasno, kažu u narodu", zaključio je Kosor.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

počasni građanin, milan bandić, ante gotovina, zagreb