Hrvatska

KOMENTAR: Davor Gjenero: Sada je jasno - Linić je bio pod udarom Zorana Milanovića!

'Milanović sve više svoju stranku organizira kao autoritarnu strukturu.'

Piše: Ivan Klarić

Hrvatska je sa Zoranom Milanovićem i njegovom Vladom regredirala. U procesu pristupanja Europskoj uniji državni su represivni aparati dovedeni pod kontrolu, a u ovom mandatu očito je obnovljena praksa političkog nadzora nad policijom, odnosno PNUSKOK-om. Već se dugo govori o tome kako više nije moguće da politika posredstvom tajnih službi neograničeno kontrolira svoje protivnike, ali da to sustavno radi uz pomoć PNUSKOK-a, koji je izvan svake kontrole. Čini se da se to događalo i u Linićevu slučaju, komentira politički analitičar Davor Gjenero 'slučaj Linić'.

Da podsjetimo, bivši SDP-ovac u srijedu je potvrdio da je dobio dokument koji pokazuje da je Policijski nacionalni Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) u ljeto prošle godine provodio istragu nad njim, članovima njegove obitelji i prijateljima, što tumači kao "dokaz organizirane akcije koju su protiv njega poveli premijer Zoran Milanović i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić".

Linić je objasnio kako je riječ o službenom dokumentu iz kolovoza 2014. godine koji dokazuje da je načelnik PNUSKOK-a Mario Bertina predvodio istragu nad njim, njegovom suprugom Ksenijom i njezinom kćeri iz prvoga braka Majom Čule te Linićevim prijateljima Ivanom Franolićem i Veljkom Kneževićem.

Danas se o ovom slučaju povela i žestoka rasprava u Saboru u kojoj su padale i teške riječi i optužbe. Linić je u jeku najžešće rasprave čak napustio i sabornicu.

- Jasno je da je Linić bio pod udarom Zorana Milanovića, koji sve više svoju stranku organizira kao autoritarnu strukturu. Odavno znamo da kad lik poput Staljina preuzme kontrolu nad autoritarnom stranačkom organizacijom, prvi stradavaju partijski veterani, a da niti bijeg iz stranke ili politike nije garancija da se neće pojaviti egzekutor s čekićem u ruci, kaže Gjenero i dodaje.

- Uvijek su na udaru prvi bivši partijski drugovi, nakon toga sadašnji partijski kolege, a nakon toga se lanac neobuzdane partijsko-političke kontrole širi na "vanpartijce" koji su tako drski da se upliću u javne politike. Do koje je mjere došla kontrola građana što je Milanović obavlja uz pomoć PNUSKOK-a saznat ćemo tek nakon smjene vlasti, na kraju će naš sugovornik.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zoran milanović, slavko linić, DAVOR GJENERO