Hrvatska

IZBORI SU BLIZU: Trebaju li se Zoran Milanović i SDP zabrinuti zbog slučaja Linić?

'Imam dojam da su ovo sve odgovori na snažan početak SDP-ove kampanje.'

Piše: Ivan Klarić

Predsjednik Vlade Zoran Milanović vjeruje onome što je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u četvrtak rekao o Slavku Liniću, jer kako je istaknuo premijer, to nije bila istraga, to je prikupljanje podataka.

Ministar Ranko Ostojić je lažnima nazvao tvrdnje Slavka Linića da je protiv njega, članova njegove obitelji i prijatelja vođena istraga, ističući da je policija tek provjeravala sumnje koje su u konačnici odbačene kao neistinite.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović je nakon obilaska tvrtke "Omco" u Humu na Sutli odgovarao na novinarska pitanja o navodima Slavka Linića da mu politički podmeću i da se za to koriste policijom.

- Čuli ste što je rekao Ranko Ostojić. Ja tome vjerujem potpuno. Ja se takvim stvarima ne bavim, s tim nemam veze. Ovo je država u kojoj se znaju pravila, koja ja ne mogu promijeniti, rekao je Milanović i dodao da policija automatski mora napraviti provjeru i ako netko sam sebe anonimno prijavi.

- To nije istraga, to je prikupljanje podataka. I tu su vjerojatno podvukli crtu prije godinu dana i stali. Ali to je netko prijavio, a mi ne znamo tko, dodao je Milanović.

A slučaj Linić dogodio se u trenucima kada vladajući bilježe rast podrške građana zbog zadnjih poteza koje su povukli. Pitanje koje se nameće je hoće li ovaj slučaj utjecati, negativno, na rejting SDP-a, odnosno, hoće li povećati prednost oporbenog HDZ-a.

- Izbore odlučuju pitanja koja se tiču budućnosti građana i ona će dominirati - poput rješenja za franak. U dobro smišljenom paketu takvih mjera, ovakve priče nažalost ce završiti na margini - kako medija, tako i Sabora, jer nema terena da se razviju sada kad smo u finišu same kampanje. Mogu utjecati negativno trenutno, dok su u fokusu. Čim ih zamjeni druga, nova, priča past će u drugi plan, kaže nam stručnjak za PR i politički marketing Krešimir Macan i dodaje.

- U finišu kampanje, koja je strateški vođena samo krupni osobni skandali mogu senzibilizirati ili poneki genijalan potez u samoj kampanji poput spota Bibi Sitter u zadnjoj kampanji Netanyahua, o kojem je danima pričala javnost. Priča mora imati potencijal da dulje vrijeme dolazi do što šire publike za stvaran učinak. Ili niz ovakvih priča ako ih imate, pa ih strateški planirate. Imam dojam da su ovo sve odgovori na snažan početak SDP-ove kampanje. A ako odgovarate, netko drugi vodi igru, na kraju će Macan.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rejting, slavko linić, zoran milanović, sdp, krešimir macan