Hrvatska

IZBJEGLICE: U Tovarnik je do 17,25 sati stiglo više od 530 izbjeglica

Kutina i Sisak spremni za prihvat izbjeglica.

FOTO: Arhiva
Piše: PolitikaPlus/Hina

Više od 530 izbjeglica je do 17,25 sati stiglo u Tovarnik, gdje se provode prve sigurnosne mjere i prihvat migranata, odakle ih se organizirano upućuje u registracijski centar u Ježevu, izvijestio je MUP.

Mjere prihvata i daljnjeg smještaja izbjeglica, koje su nakon zatvaranja mađarske granice prema Srbiji od srijede preusmjerava prema Hrvatskoj, provodi policija zajedno sa Hrvatskim crvenim križem i Državnom upravom za zaštitu i spašavanje mjere.

Do 17,25 sati u policijskoj postaji Tovarnik primljeno je 536 osoba, a vukovarsko-srijemska policija je do 16,50 sati u nezakonitom prelasku granice zatekla 533 osobe.

MUP navode da provedene prve mjere sigurnosnog pregleda i prihvata, nakon čega su autobusima krenuli u Prihvatni centar za strance Ježevo gdje je formiran privremeni registracijski punkt.

Dosad je u registracijskom centru u Ježevu, uz organizirani prijevoz i pratnju, upućeno 311 osoba, a 163 je već stiglo i upućeno u postupak registracije, pružanja liječničke pomoći i pomoći Hrvatskog Crvenog križa.

Nakon što se provede registracija, ranjive skupine i sve osobe koje zatraže azil prevest će se u Prihvatilište za tražitelje azila u Zagrebu. Ostali će, ovisno o njihovom konkretnom statusu, biti smješteni u Prihvatni centar za strance Ježevo odnosno u objekt u okviru Policijske uprave sisačko moslavačke, navodi MUP.

U pripremi su i objekti za registraciju i smještaj na području osječko-baranjske policije te drugih policijskih uprava.

Opće stanje sigurnosti je zadovoljavajuće, kažu u MUP-u, a također se provode i određene sigurnosne provjere i aktivnosti utvrđene standardnim operativnim postupcima u skladu sa međunarodnim pravom, EU pravom i nacionalnim propisima.

Izbjeglice pristižu u Hrvatsku autobusima srbijanskih prijevoznika i iskrcavaju se na oko dva kilometra do državne granice Republike Hrvatske na Tovarnik, gdje dobiju naputak da se mimo ceste kroz polja kukuruza upute prema Hrvatskoj.

S hrvatske strane hrvatska granična policija uočene izbjeglice pokupi i dovozi u Tovarnik. Prve izbjeglice hrvatska policija vidjela je na hrvatskoj strani granice jutros oko 6 sati.

Volonteri u Tovarniku od jutarnjih sati izbjeglicama dijele hranu, vodu i pakete s higijenskim potrepštinama.

Kako bi osigurala koordinirano djelovanje svih nadležnih tijela i institucija, Vlada će u četvrtak na sjednici osnovati Stožer za koordinaciju aktivnosti povodom dolaska migranata u Republiku Hrvatsku.

Kutina i Sisak spremni za prihvat izbjeglica

U Sisku se sve službe spremne za prihvat jednog dijela izbjeglica, koji na putu prema Zapadnoj Europi prolaze kroz Hrvatsku. U bivšoj vojarni u Strossmayerovoj ulici, čiji jedan dio koriste pripadnici Postrojbe interventne policije, moguće je u slučaju potrebe smjestiti pedesetak ranjivih osoba.

Budući da je jedan dio starijih, djece i bolesnih izbjeglica već stigao u Ježevo, u Sisku očekuju kako bi u slučaju potrebe tijekom noći ili ujutro mogli prihvatiti jedan takav konvoj, pa su zbog toga organizirana dežurstva.

Građanima se priopćenjem obratila i gradonačelnica Kristina Ikić - Baniček u kojem je navela da su "Sisak i Siščani spremni bez predrasuda i u skladu s mogućnostima prihvatiti izbjeglice, koji će svoje privremeno utočište naći u njihovom gradu.

I sami smo, kada nam je bilo potrebno, dobivali pomoć drugih ljudi. Očekujemo dolazak 50 žena i djece koji će biti prihvaćeni u vojarni na Viktorovcu. Cijeli postupak vezan uz dolazak izbjeglica vodi Ministarstvo unutarnjih poslova u partnerstvu s Gradskim društvom Crveni križ Sisak. Nadležne institucije vode brigu o sigurnosti naših sugrađana, kao i o humanitarnoj strani prihvata izbjeglica", rekla je Ikić - Baniček.

Ujedno su građani upozoreni da pomoć izbjeglicama ne nose sami u bivšu vojnarnu, već da o svojoj namjeri obavezno obavijeste Gradsko društvo Crvenog križa, gdje će dobiti sve obavijesti o tome koja je vrsta pomoći potrebna.

Kutina je također spremna za prihvat izbjeglica i potrebitih. priopćio je gradonačelnik Andrija Rudić. Sukladno sporazumu s Ministarstvom unutarnjih poslova u gradu će biti smještene ranjive skupine, posebno maloljetnici, obitelji s djecom te trudnice.

"Za sada znamo da se kapacitet Prihvatilišta za tražitelje azila od 100 osoba neće premašivati. Grad Kutina nažalost, nema nadležnosti nad vođenjem Prihvatilišta za tražitelje azila, jer cijelim procesom upravlja Ministarstvo unutarnjih poslova. Unatoč tome, Grad Kutina stavlja sve svoje mogućnosti na raspolaganje za pomoć u upravljanju novom situacijom", naveo je gradonačelnik.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izbjeglice, tovarnik